Tot mai multi oameni de afaceri de origine chineza care vin sa faca afaceri in Romania pun in dificultate autoritatile romane care cauta solutii pentru a opri acest adevarat asalt. Pe Aeroportul Otopeni, zeci de chinezi asteapta zilnic cursele retur, desi spun ca venisera in Romania pentru o afacere. Oficiali ai Politiei de Frontiera spun ca acesta este modul prin care incearca sa ajunga in UE cetateni din tari cu potential migrator ridicat. Iar una dintre conditiile esentiale pentru aderarea la UE este blocarea lor la granita romana. Totodata, sunt cunoscute cazurile de batai pe strada si razbunari intre diverse grupari ale comunitatii asiatice din Romania.
Baraj la Aeroportul Otopeni
Sunt tot mai frecvente cazurile cetatenilor si oamenilor de afaceri chinezi care pretind ca au venit in Romania pentru afaceri si sunt opriti de autoritati sa intre pe teritoriul tarii. Oficiali ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucuresti spun ca, de la 19 martie a.c., au fost opriti de autoritatile de la Aeroportul Otopeni sa intre in Romania 162 de cetateni chinezi, dintre care 47 au fost repatriati. Intrucat intre Bucuresti si Beijing exista numai o singura cursa, acestia sunt obligati sa stea in sala de asteptare a aeroportului intre trei si cinci zile, timp in care partea romana nu asigura celor opriti decat cate o paine si o bautura racoritoare pe zi. Oficialii ambasadei spun ca unii dintre acestia s-au imbolnavit, iar altii au fost trimisi la Spitalul de Urgenta. Ultimii 12 chinezi retinuti pe aeroport la 16 aprilie au plecat inapoi in tara la sfarsitul saptamanii trecute.
-Noi respectam si intelegem masurile luate de autoritati pentru a intari siguranta frontierei, dar toti acesti cetateni chinezi opriti sunt posesori ai pasapoartelor valabile, aveau viza legala, eliberata de Ambasada romana la Beijing sau de Consulatul General al Romaniei la Shanghai si, la sosirea in Romania, aveau asupra lor mijloace de subzistenta sub forma de numerar, prevazute de autoritatile romane. Chiar daca unii dintre ei au fost repatriati din cauza insuficientei banilor sus-mentionati, dupa cum a motivat partea romana, totusi, la revenirea acestora in Romania cu urmatoarea cursa si o suma de bani suficienta, accesul lor a fost oprit fara nici o motivare. Cetatenii chinezi au fost opriti de Politia de Frontiera romana, chiar daca acestia indeplineau toate conditiile impuse de partea romana pentru a intra in Romania. Exista si cazuri in care a fost interzisa intrarea in Romania a unor cetateni chinezi doar pe asa-zisul motiv de -necunoastere a limbii romane-, ceea ce este foarte greu de inteles-, ne-au comunicat oficiali ai Ambasadei Chinei.
Autoritatile chineze spun ca foarte multi oameni de afaceri aveau, in marea lor majoritate, firme inregistrate la Registrul Comertului, iar unii au venit pentru documentare si pentru a discuta proiecte de colaborare. Chinezii dau ca exemplu faptul ca a fost oprita pe aeroport, pe 9 aprilie, o delegatie de cinci persoane, condusa de presedintele Consiliului de Administratie al uneia dintre cele mai mari companii chineze, Yingkelai. Delegatia a stat pe aeoroport mai bine de zece ore si a fost lasata sa intre in Romania numai la interventia Ambasadei Chinei. Seful delegatiei spune ca Romania este prima tara din lume unde s-a confruntat cu o astfel de problema.
Ambasada romaneasca din China da prea usor vize
Si alti oameni de afaceri spun ca Romania este singura tara unde autoritatile au astfel de probleme. In tari ca Rusia, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Grecia, accesul cetatenilor este oprit chiar de la ambasada tarii respective, care nu le acorda viza de intrare. Doar la romani se intampla ca la ambasada din China sa li se spuna chinezilor ca pot veni in Romania si sa fie opriti la granita. -Este adevarat ca unii dintre chinezi stau la intrarea Ambasadei Romaniei si, cunoscand persoane din ambasada, pot obtine mai usor viza pentru unii dintre ei, dar ce se intampla in ambasada nu stiu-, ne-a declarat Zhang Zhi Zhu, presedintele Federatiei Generale a Oamenilor de Afaceri Chinezi din Romania.
Unii dintre oamenii de afaceri mai spun ca, atunci cand intrau in tara, stiau ca, daca pun in pasaport, la frontiera, pe Otopeni, o bancnota de 100 sau 50 de dolari, intrau fara probleme in tara, dar acum, nici asa nu se mai poate. Astfel, ei stau pe aeroport si nu au acces nici la telefon. Doar daca vreun politist se indura sa le vanda o cartela telefonica de 50.000 de lei pentru suma de 15 dolari. Asociatia Oamenilor de Afaceri Chinezi, condusa de Yin Yiaoping, patronul firmei Marele Zid, a cerut autoritatilor sa le comunice foarte exact documentele si conditiile de care chinezii au nevoie pentru a intra legal in tara.
Pe de alta parte, autoritatile romane spun ca nu este in interesul Romaniei ca pe teritoriul tarii sa intre persoane care ar putea comite aici infractiuni.
Inspectoratul General al Politiei de Frontiera incearca sa diminueze si sa descurajeze patrunderea ilegala in Romania a unor cetateni proveniti din tari cu potential migrator ridicat.
-Ultima modalitate de migratie ilegala practicata in prezent de catre cetatenii proveniti din tari cu potential migrator ridicat o reprezinta crearea de societati comerciale, pe baza de procura, si obtinerea de vize de intrare sau de sedere in Romania, in virtutea calitatii de asociat, intentia ulterioara a acestora fiind de a ajunge in Occident-, se arata intr-un comunicat al Politiei de Frontiera.
Politistii spun ca, in mod frecvent, cu toate ca intermediarii intocmesc documentatiile prevazute de legislatia in vigoare si obtin avizele din partea autoritatilor de drept, in cea mai mare parte, investitorii proveniti din tari cu potential migrator ridicat nu desfasoara activitati legale, ci realizeaza venituri considerabile neevidentiate in documente financiar-contabile si se implica in alte infractiuni.
Politia de Frontiera comunica faptul ca, in primul trimestru al acestui an, au intrat in Romania 2.743 de chinezi, dar, pentru ca nu indeplineau conditiile de intrare, cumulativ, unui numar de 79 de chinezi (cu societati pe baza de procura) li s-a interzis intrarea in Romania. Aceasta, intrucat s-a constatat ca nici unul dintre acestia nu desfasurase anterior activitati in domeniul afacerilor, avand profesii diferite (agricultori, functionari, ingineri), fiind chiar someri si nu cunosteau nici o limba de circulatie internationala, necesara in astfel de cazuri. Politia de Frontiera precizeaza ca, in mod fals, chinezii sustin ca autoritatile le-ar fi cerut sa cunoasca limba romana.
Politia de Frontiera considera ca masurile pe care le intreprinde nu reprezinta un abuz, ci masuri in concordanta cu legislatia in vigoare si cu practica internationala, ca mijloc de prevenire a riscurilor migratiei ilegale pentru tara noastra, inclusiv a economiei subterane.