Un nou sondaj de opinie realizat de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) evidentiaza faptul ca blocajul financiar ramane principala dificultate cu care s-au confruntat antreprenorii, atat in luna februarie, cat si in martie 2005.
Fiscalitatea excesiva a nemultumit un numar de intreprinzatori de aproape trei ori mai mare in martie (17,7% din cei chestionati) decat in februarie (6,1%), iar lipsa lichiditatilor a afectat activitatea a peste 10% din patronii de intreprinderi mici si mijlocii (vezi si graficul alaturat).
O treime din firme, in incapacitate de plata
Comentand rezultatele sondajului, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a subliniat faptul ca -blocajul financiar afecteaza 35% din numarul total al firmelor romanesti-. Nicolescu identifica drept cauze ale acestui flagel -neonorarea contractelor de catre unele firme de stat, dar si cu capital privat, ca si trenarea procedurilor de activare a unor parti din bugetul statului-. In consecinta, -va fi nevoie de o noua lege a contractelor, prin care datornicii sa poata fi executati silit intr-un termen mai scurt de la scadenta depasita, iar declaratia pe propria raspundere va trebui sa poata fi folosita pe o scara mai larga in obtinerea autorizatiilor-. Majoritatea firmelor mici -sunt formate din doua-trei persoane, si daca li se va cere in continuare sa completeze tot felul de hartii pentru a obtine cateva milioane, fondurile de finantare pentru IMM vor ramane neutilizate-, conchide seful CNIPMMR.
Statul subventioneaza cu 60% proiectele microintreprinderilor
In aceasta perioada se deruleaza ori se afla in curs de aprobare 21 de programe pentru sprijinirea firmelor mici din diverse domenii, valoarea totala a ajutorului fiind de 700 miliarde de lei. -Toate programele vor fi operationale la jumatatea lunii mai, dupa ce vor fi finalizate normele de aplicare. Deocamdata firmele mici pot sa acceseze doar cinci dintre acestea-, a declarat, ieri, secretarul general al ANIMMC, Bodgan Dumitrache. Programele disponibile in prezent sunt destinate sprijinirii activitatilor de export, in valoare de peste 21 miliarde de lei, educarii si informarii comerciantilor (12 miliarde de lei), sprijinirii investitiilor firmelor mici (100 miliarde de lei), finantarii pentru servicii de consultanta si instruire (20 miliarde lei), respectiv sprijinirea mestesugarilor (cinci miliarde de lei). Subventia pentru fiecare solicitant in parte poate ajunge pana la 60% din valoarea proiectului.
Conventia Mondiala a IMM-urilor – in mai, la Bucuresti
In organizarea CNIPMMR si sub auspiciile principalelor organisme internationale din sectorul privat (WASME, UEAPME, UNECE), cea de-a 16-a Conventie Mondiala a IMM se va desfasura – in premiera pentru Romania – la Bucuresti, in perioada 15-18 mai 2005. Principala tema a conferintei din acest an este -Globalizarea si tranzitia catre economia bazata pe cunoastere-. Organizatorii romani au precizat, ieri, ca la acest eveniment se mai pot face inscrieri pana cel mai tarziu la data de 5 mai 2005.