Home Economic-Financiar Blocarea importurilor de oua s-a facut in pripa, din cauza apropierii Pastelui

Blocarea importurilor de oua s-a facut in pripa, din cauza apropierii Pastelui

DISTRIBUIŢI

Masura instituita de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) privind blocarea importurilor de oua chiar inainte de Paste, desi menita sa acorde un sprijin producatorilor interni, este apreciata de unii reprezentanti ai Departamentului de Comert drept pripita. Secretarul de stat in MAAP, Mihai Lungu, a anuntat ca, incepand cu data de 25 martie, importurile de oua din tarile care nu sunt membre ale Uniunii Europene vor fi sistate, exceptie facand Cehia, care, potrivit oficialului, dispune de doua unitati agreate de organizatia europeana. Mai clar, importurile de oua se vor realiza numai de catre unitatile aprobate de Uniunea Europeana inscrise si publicate in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene.

Adaptare fortata la legislatia europeana

-In acest fel, Romania adopta prevederi ale Uniunii Europene inainte de a deveni membra cu drepturi depline. Este adevarat ca, in calitate de tara candidata la UE, Romania trebuie sa-si adapteze reglementarile conform acquis-ului comunitar, dar in nici un caz adaptarea legislatiei nu se realizeaza prin ordine care instituie masuri dure in relatiile cu partenerii straini-, spun surse din domeniul comertului. Secretarul de stat in MAAP, Mihai Lungu, declara ca in luna august a anului trecut a fost adoptata o lege prin care Romania se obliga sa-si adapteze legislatia la cea a UE, in perspectiva aderarii. -Legislatia UE nu se adopta in momentul aderarii. Cand o tara este acceptata in UE, intra cu legislatia deja armonizata-, spune Mihai Lungu.

Cele mai afectate de aceasta masura vor fi Turcia si Republica Moldova, tari care detin o pondere de circa 70% in totalul importurilor de oua de pe piata romaneasca. Astfel, in conditiile in care cantitatea totala de oua importata in 2001 a fost de 283.359.444 bucati, in valoare de 4.278.524 dolari, din care 108.184.320 bucati (644.356 dolari) proveneau din Turcia si 97.139.620 bucati (3.155.004 dolari) din Republica Moldova, de acum inainte, cele doua tari nu vor mai putea exporta oua pe piata romaneasca deoarece nu dispun de unitati acreditate de Uniunea Europeana.

Producatorii romani promit ca nu vor scumpi ouale

Desi au existat multe sesizari si plangeri din partea producatorilor interni legate de faptul ca sunt concurati neloial prin aceste importuri, care nu de putine ori aveau valori fictive declarate in vama si erau efectuate de firme-fantoma, problema trebuia solutionata dupa negocieri cu cele doua state puternic afectate. Concret, partea romana trebuia sa vina cu documente prin care sa dovedeasca celor doua tari partenere ca importurile ii perturba piata si ca se realizeaza de multe ori in conditii ilegale. Pe baza acestei documentatii, Romania putea sa solicite aplicarea unor masuri de protectie care de aceasta data ar fi fost acceptate de parteneri. Una dintre cauzele care au condus la aceasta decizie a MAAP a fost afluxul de importuri de oua la preturi subevaluate in vama, in conditiile in care autoritatile romane nu mai dispun de mecanisme suficiente prin care sa se asigure o protectie la intrarea in tara a acestor produse. Conform prevederilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) din anul 2001, Romania nu a mai avut voie sa aplice limite minime de pret in vama. Asa se face ca ouale produse in alte tari cu 4,5 centi intrau in Romania cu o valoare declarata in vama de 0,6 centi si erau vandute pe piata romaneasca cu circa 6-7 centi.

Decizia MAAP limiteaza drastic importurile de oua pe piata romaneasca din tarile extracomunitare, favorizand astfel tarile UE, care anul trecut nu au exportat decat 6% din totalul cantitatilor intrate in Romania. Masura a fost luata intr-un moment propice pentru producatorii romani de oua, care in acest mod isi pot valorifica stocurile, avand in vedere apropierea Pastelui, cand cererea pe piata este mai mare. Stocurile producatorilor interni sunt la ora actuala de circa 32 milioane de bucati. Temerea legata de o eventuala crestere a pretului ca urmare a scaderii cantitatilor importate este considerata de producatorii romani nejustificata. -Este o falsa problema pentru ca noi putem asigura in totalitate cererea de pe piata interna. Nu se pune problema unei disparitii a oualor de pe piata si nici de majorare a preturilor. Vor fi suficiente oua, iar preturile nu vor creste-, afirma Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.