Home Economic-Financiar BMW testeaza calitatea canepei produse la Arad

BMW testeaza calitatea canepei produse la Arad

DISTRIBUIŢI

Compania germana BMW a comandat societatii Carin din Arad efectuarea unor teste asupra canepei cultivate si prelucrate de firma in perspectiva unei posibile utilizari a acesteia la fabricarea unor diverse elemente care intra in componenta automobilelor.

-Se testeaza rezistenta fibrei de canepa, in conditiile in care exista un proiect care prevede inlocuirea cu fibra de canepa a fibrei de sticla care intra in structura unor componente, cum sunt barele de protectie auto, in general, a tot ce e material plastic la automobile-, a declarat Liviu Buta, administratorul unic al societatii Carin.

Potrivit directorului executiv al Uniunii Producatorilor de In si Canepa, Mioara Iliescu, interesul companiei BMW fata de canepa de la Arad rezida in modul -traditional- de prelucrare a acesteia, proces care ii asigura pastrarea proprietatilor naturale, spre deosebire de alte fabrici din lume, care utilizeaza diverse substante pentru grabirea acestei operatiuni. -La Arad se mai practica inca sistemul traditional de topire, iar acest lucru i-a atras pe germani-, apreciaza Mioara Iliescu.

Efectele unui potential contract intre BMW si Carin s-ar putea regasi la nivelul intregii industrii romanesti de in si canepa, aflata in cadere libera dupa 1990. Revigorarea acestui sector constituie, de atlfel, scopul unui proiect realizat de experti germani, la initiativa Uniunii Producatorilor de In si Canepa. Proiectul estimeaza la 156,3 milioane de marci germane necesarul intial de finantare pentru relansarea sectorului, iar pentru obtinerea acestor fonduri, initiatorii lui mizeaza pe sprijinul Bancii Mondiale.

Pe langa modernizarea topitoriilor de in si canepa si construirea unor centre de prelucrare si a unor fabrici, proiectul ar putea conduce la o dezvoltare in lant a intregii industrii de profil. Efectele lui vor fi resimtite, in afara de filaturi si de fabricile de confectii, si de catre agricultura, care va beneficia de o crestere a suprafetelor cultivate cu in si canepa. In plus, in cei sase ani de aplicare a proiectului se estimeaza ca vor fi create 80.500 de noi locuri de munca. Mioara Iliescu spune ca la finalul celor sase ani suprafata totala cultivata cu in si canepa va ajunge la 25.000 de hectare, fata de 1.000 de hectare cultivate cu canepa si 500 hectare cu in, in prezent. Spre comparatie, inainte de 1990, in Romania erau insamantate cu aceste culturi 10.000 de hectare de teren. Tot atunci existau 17 topitorii de canepa si 18 de in, fata de numai sase la ora actuala. Dintre acestea, trei au actionari germani.

Suma solicitata Bancii Mondiale este nerambursabila, dar pana la semnarea documentelor de finantare este necesar avizul din partea statului roman, a adaugat reprezentantul UPIC. Proiectul a fost prezentat si primit favorabil de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si de Ministerul Industriei si Resurselor.

Carin este una dintre cele sase societati romanesti prelucratoare de canepa si are ca actionari compania TreuHanf AG, HerMerlin AG, Max Streicher si Anton Holler. In luna aprilie a acestui an, societatea si-a majorat capitalul social de la 5,1 miliarde de lei la 16,1 miliarde de lei. Peste 90% din productia de canepa realizata de societate este livrata la export, in principal in Ungaria, Iugoslavia si Germania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.