Banca Nationala a Romaniei va retrage, pana la sfarsitul saptamanii, autorizatia de functionare a Bancii Turco Romane, in cazul in care partea turca nu va vira 10 milioane de dolari in conturile bancii, au declarat surse bancare.
Banca Turco-Romana are un capital social de peste 150 miliarde de lei, nivelul minim prevazut de normele BNR, insa valoarea fondurilor proprii este negativa. In acelasi timp, banca are restante la plata unor datorii catre creditori, fara a dispune de lichiditati.
Adunarea Generala a Actionarilor BTR este convocata pentru azi, dar este putin probabil ca aceasta sa aiba loc. De altfel, mai multi actionari care au dorit sa ridice documentatia pentru AGA de marti au constatat ca aceasta nu exista.
Sursele citatea afirma ca azi nu va fi intrunit cvorumul, iar sedinta se va amana pentru a doua zi, cand actionarul majoritar, grupul Baiyndir, ar putea sa anunte o eventuala infuzie de capital.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a refuzat sa se pronunte asupra posibilitatii retragerii autorizatiei bancare, dar a precizat ca situatia Bancii Turco Romane se afla printre punctele de discutie in fiecare sedinta a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
Agentia internationala de evaluare financiara FitchIBCA a retras, vineri, ratingurile acordate Bancii Turco Romane (BTR), la solicitarea bancii. Inainte de a retrage ratingurile BTR, Fitch IBCA a retrogradat, la 15 mai, calificativele acordate bancii pentru imprumuturile in valuta pe termen lung si pentru creditele in valuta pe termen scurt.
La acea data, agentia de evaluare financiara a precizat ca retrogradarea calificativelor reflecta dificultatile pe care Banca Turco Romana continua sa le intampine la nivelul lichiditatilor, precum si valoarea negativa a capitalului social si riscul retragerii licentei bancare.
Dupa valoarea activelor, BTR a fost, anul trecut, cea de-a cincea banca din Romania, fiind detinuta in proportie de 70% de Bayindir Holding. Problemele Bancii Turco Romane au inceput in primele luni ale anului trecut, ca urmare a neintelegerilor aparute la nivelul conducerii, si s-au accentuat o data cu criza financiara din Turcia, din noiembrie 2000. In consecinta, banca a intrat in dificultate de plata. Actionarul majoritar i-a acordat sprijin, fara sa reuseasca insa sa aduca BTR la o valoare pozitiva a capitalului.
Ca urmare a sistarii activitatilor bancare obisnuite, capitalul BTR s-a diminuat, ajungand la sfarsitul lunii aprilie la pierderi de opt milioane de dolari. Acest nivel ar putea scadea si mai mult daca Banca Nationala a Romaniei ii va retrage autorizatia, aprecia agentia in luna mai.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane