Home Economic-Financiar BNR inflameaza bancile comerciale

BNR inflameaza bancile comerciale

DISTRIBUIŢI

BNR a majorat la 35% rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, dupa ce in urma cu numai trei luni a luat o masura similara, prin care a ridicat nivelul la 30%. Comunitatea bancara si-a exprimat nemultumirea fata de aceasta noua ingradire a creditarii in perioada sarbatorilor de iarna, bancile vazandu-se in inferioritate fata de institutiile financiare nebancare ce nu au parte de asemenea restrictii pentru acelasi gen de servicii.


Comunitatea bancara este in fierbere in urma noii masuri a Bancii Nationale de majorare a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 30% la 35%, in conditiile in care institutiile financiare nebancare nu au parte de aceleasi restrictii pentru acelasi gen de servicii.

Banca centrala si-a anuntat, de asemenea, intentia de a intari controlul lichiditatii si a masurilor de temperare a expansiunii creditului, fiind pregatita sa utilizeze in continuare intregul set de instrumente de care dispune pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere.

Bancile noastre – dezavantajate

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a reactionat la masurile BNR, declarand: -Comunitatea bancara considera inexplicabil faptul ca bancile romanesti sunt puse in dezavantaj fata de bancile din Uniunea Europeana, care ne vor fi competitori directi. Sunt tari care nu au deloc rezerve sau care au rezerve de pana la zece ori mai mici decat avem noi. Peste un an nu vom putea fi competitivi fata de celelalte banci-. Ghetea si-a mai exprimat nemultumirea fata de inferioritatea in care sunt puse bancile comerciale fata de institutiile financiare nebancare, o mare parte din acestea practicand creditarea. -Pentru ele (IFN) nu exista restrictii. Ni s-a promis reglementarea activitatii acestora dar, pana in prezent nu s-a intamplat nimic. Am pierdut sezonul de Craciun si Revelion, care pentru creditele de nevoi personale era un mare aport. Speram sa nu pierdem si Pastele-, a mai declarat presedintele ARB. Un alt dezavantaj al bancilor comerciale din tara noastra sesizat de Ghetea este obligativitatea acestora de a acorda credite prioritar in lei, in vreme ce primariile si ministerele pot face imprumuturi in strainatate, in valuta.

Nemultumirea bancilor vizavi de limitarea creditarii in valuta se datoreaza faptului ca bancilor cu capital strain le este mult mai usor sa acorde credite in valuta decat in moneda nationala, intrucat pot obtine finantare in valuta de la banca-mama.

-Blocarea creditelor poate duce la somaj-

Monitorizarea deficitului de cont curent a balantei de plati sau a inflatiei s-a limitat pana in prezent la masuri restrictive asupra activitatilor bancare, in lipsa altor solutii. Dar presedintele ARB avertizeaza ca limitarea prezenta a creditelor de consum poate duce intr-o perioada urmatoare la somaj. Domnia sa a subliniat ca, o data cu cresterea volumului de credite acordate, a crescut si cererea pentru autoturisme, mobila sau frigidere, prodese care sunt fabricate in Romania. -Daca se va reduce aceasta cerere, producatorii romani nu vor putea sa isi desfaca marfa la fel de usor in strainatate, asa incat vor fi nevoiti sa isi limiteze productia.-

O alta problema arzatoare a sistemului nostru bancar o reprezinta intermedierea bancara care la noi are valori subunitare, spre deosebire de tarile din UE. Totalul activelor in sistemul bancar reprezinta jumatate din produsul intern brut, in vreme ce in UE raportul este de doua-trei ori mai mare in tari -care nu sunt in top-, declara Ghetea.

BNR s-a speriat de inflatie

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara ca era de asteptat ca BNR sa ia asemenea masuri, in conditiile in care, in Romania, populatia si firmele nu pot absorbi toti banii pusi la dispozitie de catre banci, bani pe care Banca Nationala se vede nevoita sa ii sterilizeze.

Romania la aceasta ora nu are o problema mai grava decat ruptura dintre cererea interna, care e in continua crestere, si productia interna, care se poate spune ca stagneaza in conditiile in care ritmul de crestere a fost de doar 1%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara miercuri ca, momentan, masurile administrative reprezinta cea mai simpla metoda in incercarea de a stavili inflatia, pe care o estima la un nivel de 8,6-8,7% in luna decembrie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.