– Bancherii sunt tot mai ingrijorati cand se gandesc la rezervele minime obligatorii si la faptul ca vor trebui sa constituie provizioane pentru acoperirea creditelor clasificate drept riscante
– In schimb, guvernatorul BNR e imperturbabil: -nici o derogare-
Ieri, in deschiderea celei de-a cincea editii a Forumului Bancar, organizat de Finmedia, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost intrebat in legatura cu noul regulament al BNR de clasificare a creditelor bancare, care va intra in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2003: ce masuri se vor lua, avand in vedere cererile insistente venite din partea mai multor institutii, inclusiv bancare, solicitandu-se derogari de la conditiile de creditare extrem de dure impuse atat bancilor, cat si intreprinderilor. Raspunsul guvernatorului a venit sec: -Regulamentele BNR vor intra pur si simplu in vigoare, fara derogari sau alte interventii!-
Finantatorii sectorului IMM vor fi cei mai afectati
Un element esential care contribuie la dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii il constituie accesul acestora la finantare. O serie de banci si-au stabilit ca obiectiv principal al strategiei lor de dezvoltare sustinerea si finantarea sectorului IMM, insa tocmai bancherii semnaleaza faptul ca aplicarea, incepand cu 1 ianuarie 2003, a Regulamentului BNR nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit -va crea mari probleme in cazul clientilor nebancari, pentru care bancile se gasesc in imposibilitatea de a evalua performanta financiara. Cei mai multi dintre acestia se vor incadra direct in categoria ?çE?ê (pierdere), pentru care bancile sunt obligate de a constitui provizioane la nivelul expunerii, de 100%-. In aceasta situatie se regasesc microintreprinderile, IMM-urile nou infiintate, asociatiile familiale, ca si liber-profesionistii. Prevederea Regulamentului BNR nr. 5/2002 -va crea dificultati atat pentru entitatile aflate in situatia mentionata, al caror acces la credite ar fi astfel ingradit, cat si pentru banci, care ar fi nevoite sa provizioneze integral creditele acordate clientilor respectivi-, au mai spus bancherii.
Alta sperietoare: regimul rezervei minime obligatorii
Pe de alta parte, prin ultimele modificari aduse regulamentului privind regimul rezervei minime obligatorii (Regulamentul BNR nr. 6/2002), in baza de calcul a rezervei minime obligatorii sunt incluse si sursele atrase de la institutiile financiare externe, datorita faptului ca in acordurile incheiate de banci cu finantatorii externi sunt prevazute clauze contractuale referitoare la rambursari anticipate, acestea fiind clauze standard ce nu pot fi negociate cu partenerii externi. Pentru finantarea sectorului IMM, bancile au contractat de la institutiile financiare internationale (IBRD, IFC, PHARE, BERD, KfW, FMO etc.) linii de finantare, creditele acordate intreprinderilor din aceste surse avand o pondere insemnata in portofoliul lor de credite. Impactul asupra bancilor dedicate sustinerii si dezvoltarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii este, pe de o parte, de diminuare a capacitatii de creditare pe programele mentionate cu 22%, sumele fiind depuse la Banca Nationala a Romaniei, iar pe de alta parte, de crestere a costurilor de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii cu 1-2 puncte procentuale, cu influenta negativa asupra situatiilor financiare ale acestora.
Bancherii cer scutirea de la plata impozitului pe profit
Operatorii din sistemul bancar au propus, ca posibila solutie, punerea in aplicare a art. 89 din Legea bancara nr. 58/1998, care prevede ca prin hotarare de guvern si cu avizul Bancii Nationale a Romaniei, se poate aproba desfasurarea, de catre banci, a unor activitati de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii sau pentru restructurarea, modernizarea si privatizarea societatilor comerciale, precum si pentru sustinerea si stimularea exporturilor, dezvoltarea infrastructurii si a altor utilitati de interes public.
Sumele necesare desfasurarii activitatii de finantare prevazute la alin. 1 pot fi asigurate de fondurile publice si de catre bancile respective prin acorduri de imprumut cu institutiile financiare romane sau straine, precum si din mobilizarea unor resurse de pe piata interna sau internationala de capital, putand fi garantate de catre stat, prin Ministerul Finantelor.
Bancile care desfasoara activitate de finantare in conformitate cu prevederile alineatelor precedente -pot fi scutite, corespunzator activitatilor respective, de plata impozitului pe profit, precum si de distribuirea si de plata dividendelor si a impozitului pe dividende, sumele respective fiind destinate majorarii fondului lor de rezerva-.
In ceea ce priveste clientii din categoria IMM, -performanta financiara s-ar putea calcula pe baza unor indicatori cantitativi si calitativi specifici lor, stabiliti prin normele interne de lucru ale bancilor comerciale-, au mai propus bancherii, insa pana in prezent BNR n-a dat nici un semn ca ar fi de acord.