Home Economic-Financiar BNR se pregateste sa declare falimentul Bancii Turco-Romane

BNR se pregateste sa declare falimentul Bancii Turco-Romane

DISTRIBUIŢI

Datoriile Bancii Turco-Romane se ridica la 40,6 milioane de dolari, din care peste 11,5 milioane de dolari pentru depozitele persoanelor juridice, peste 12 milioane de dolari catre persoanele fizice, sapte milioane de dolari catre alte institutii bancare si zece milioane de dolari alte datorii. Surse bancare prezente la Adunarea Generala a Actionarilor BTR de miercuri, 11 aprilie, ne-au declarat ca Banca Nationala a Romaniei a cerut actionarului majoritar, Bayindir, sa prezinte pana cel tarziu joi, 12 aprilie, un plan de actiune pentru continuarea activitatii bancii. In cadrul sedintei AGA, reprezentantul Bayindir a declarat ca va depune acest plan de actiune. In urma analizei acestui plan, BNR va hotari, pana la sfarsitul saptamanii viitoare, daca BTR isi va continua activitatea sau va fi introdusa cererea de faliment a bancii.

Cheltuieli salariale de 260.000 de dolari

Banca inregistreaza la aceasta ora capitaluri proprii negative in suma de 6,7 milioane de dolari, in timp ce totalul pasivelor insumeaza 33,9 milioane de dolari. Actionarii BTR au hotarat in sedinta de miercuri sa nu aprobe descarcarea de gestiune a administratorilor, care fac obiectul cercetarilor Politiei, si sa se constituie parte civila in procesele care vor fi intentate acestora. In cadrul aceleiasi sedinte s-a facut propunerea ca si actionarul majoritar al bancii, Bayindir Holding, sa fie actionat in judecata, propunere care insa a fost respinsa prin vot. Reprezentantii bancii au cerut actionarilor sa accepte vanzarea unor active sub valoarea lor contabila, cerere care a fost aprobata. Activele fixe ale bancii se ridica la aproximativ 17 milioane de dolari. BTR mai detine participatii la BTR Moldova si Bayindir Bank din Turcia, care sunt estimate la o valoare de aproximativ 11 milioane de dolari.

Oficialii bancii au recunoscut miercuri, pentru prima data de la declansarea crizei, in luna noiembrie 2000, ca sursa problemelor BTR o constituie depozitele colaterale constituite in favoarea Bayindir Holdings la banci straine, in suma de 114 milioane de dolari si 8,8 milioane de euro. Din aceste depozite nu au mai putut fi recuperate 47 milioane de dolari si 8,8 milioane de euro. Bugetul pentru anul 2001 prevede doar cheltuieli lunare de 500.000 dolari, din care 260.000 de dolari cheltuieli cu salariile, bani pe care Bayindir Holding s-a angajat sa-i vireze lunar.

Sucursala BTR din Brasov a -ferecat- portile

Din aceasta saptamana, Sucursala Brasov a Bancii Turco-Romane si-a inchis portile, toate conturile clientilor fiind transferate la sediul central al bancii din Bucuresti – Bulevardul Unirii nr. 8 (Piata Alba-Iulia, sector 3). La sediul filialei brasovene a fost afisat un anunt care precizeaza transferul acestor operatiuni la Bucuresti, clientii neavand acces in agentie. De altfel, intreg personalul agentiei din Brasov si-a incetat temporar activitatea, fara a se preciza termenul la care sucursala va relua programul cu publicul. Deponentii brasoveni care vor sa solicite restituirea banilor pe care i-au investit aici au surpriza sa constate ca nu au pe cine sa traga la raspundere sau cui sa se adreseze. Anuntul afisat pe usa sucursalei mai precizeaza trei numere de telefon la care clientii pot suna pentru a cere informatii.

Plati in limita a 1.000 de dolari pentru fiecare client

Dupa un -ocol- telefonic la cinci dintre reprezentantii bancii din Bucuresti – deoarece nici una dintre persoanele aflate la sediu nu dorea sa isi asume responsabilitatea unei declaratii oficiale -, am fost informati ca, pentru a-si ridica banii, deponentii trebuie sa se programeze telefonic. Reprezentantii BTR neaga ca institutia se afla in incapacitate de plata si spun ca acei clienti care vor sa primeasca banii inapoi vor fi programati sa ii ridice in functie de posibilitatile financiare ale institutiei. BTR onoreaza deocamdata plati in limita a 1.000 de dolari pentru fiecare client. Criza financiara la Banca Turco-Romana s-a declansat la finele anului trecut, cand la sucursala brasoveana, ca si la altele din tara, a fost afisat un comunicat, semnat de conducerea bancii, care informa clientii ca platile catre persoane fizice se fac in limita unui plafon de 3.000 de dolari pe zi, pentru fiecare deponent, echivalent in lei sau valuta. Sute de deponenti au solicitat atunci retragerea banilor, in ciuda faptului ca banca a incercat sa linisteasca spiritele, afirmand ca va primi surse de finantare de la partenerii externi. De atunci si pana in prezent, solvabilitatea bancii a devenit tot mai incerta si nesigura. Multi deponenti din Brasov s-au plans ca nu pot sa isi recupereze economiile pe care le-au facut la BTR si nu au primit nici macar dobanda aferenta banilor depusi. Pentru a evita panica de anul trecut si un eventual scandal al deponentilor la sucursalele din tara, BTR si-a luat acum masuri de protectie, facand transferul tuturor depozitelor la sediul central din Bucuresti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.