Home Economic-Financiar BNR trece la masuri dure de salvgardare

BNR trece la masuri dure de salvgardare

DISTRIBUIŢI

In actuala conjunctura, nu e nicio surpriza faptul ca Banca Nationala a Romaniei a modificat Regulamentul privind regimul valutar, astfel incat, in mod firesc, sa fie introduse noi masuri de salvgardare, care ar putea fi luate in situatia in care fluxurile de capital pe termen scurt vor avea o amploare deosebita si vor exercita -presiuni puternice asupra pietei valutare-, evident, urmate de perturbari grave in aplicarea politicii monetare si a cursului de schimb, avand ca efect variatii semnificative ale lichiditatii interne si producand dezechilibre insemnate ale balantei de plati. Precizam ca, in Raportul asupra inflatiei din luna august, BNR preciza, la un moment dat, ca pe fondul reorientarii generalizate a investitorilor catre active financiare cu grad mai redus de risc, pe piata financiara locala au inceput sa se inregistreze, incepand cu a doua decada a lunii mai, iesiri nete importante de devize.

Una dintre masurile cele mai spectaculoase se refera la retinerea, in cont de catre BNR, pe o durata determinata, de maximum sase luni, a unei parti din sumele in valuta sau moneda nationala care provin din operatiuni valutare de capital pe termen scurt si genereaza intrari sau iesiri de capital, atat in cazul rezidentilor, cat si in cazul nerezidentilor. Mai multi analisti ne-au precizat ca e putin probabil ca BNR sa aplice, fie si partial, respectivele clauze de salvgardare, cu toate ca Romania se confrunta cu mari dezechilibre ale balantei de plati externe.

Banca Nationala a Romaniei a modificat regulamentul privind regimul valutar, introducand in anexa 3 a noului regulament, care poarta numarul 5/13 septembrie 2006, noi masuri de salvgardare care pot fi luate ca urmare a liberalizarii operatiunilor in conturi de depozit in moneda nationala.

Printre masurile propuse se numara obligarea rezidentilor si nerezidentilor de a notifica BNR cu 10 zile inainte daca au intentia de a efectua operatiuni valutare de capital pe termen scurt sau stabilirea de plafoane si alte limite pentru operatiuni valutare de capital pe termen scurt care genereaza intrari sau iesiri de capital ale nerezidentilor sau rezidentilor.

Dar aceste masuri vor fi impuse doar in situatiile in care fluxuri de capital pe termen scurt, de o amploare deosebita, exercita presiuni puternice asupra pietei valutare si provoaca perturbari grave in aplicarea politicii monetare si a cursului de schimb, avand ca efect, in special, variatii semnificative ale lichiditatii interne si dezechilibre semnificative ale balantei de plati

In astfel de situatii, Comisia Europeana va fi notificata

Banca Nationala poate aplica una sau mai multe dintre masurile respective, in functie de situatie, iar perioada de aplicare a acestora, de regula, nu poate depasi 6 luni. De asemenea, BNR va informa Comisia Europeana si celelalte state membre asupra adoptarii unor astfel de masuri pana cel tarziu la data intrarii in vigoare a masurilor in cauza, dar va proceda la modificarea, inlocuirea sau incetarea masurilor de salvgardare la solicitarea expresa forului european.

Operatiunile valutare de capital la care fac referire noile reglementari sunt cele cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara, cu unitati ale organismelor de plasament colectiv, in conturi curente si de depozit, transferurile de capital cu caracter personal, gen imprumuturi, importul si exportul fizic de active financiare din categoria valorilor mobiliare, a altor titluri negociabile si a instrumentelor de plata sau a altor miscari de capital de natura altor transferuri de natura operatiunilor valutare de capital pe termen scurt, care nu pot fi incadrate in categoriile din anexa 1 la noul regulament al BNR.

Comision la initierea tranzactiilor cu valuta

Pe langa cele doua masuri de salvgardare precizate anterior, in noul regulament sunt prevazute inca sase, dintre care unele, in cazul in care vor fi aplicate, vor starni nemultumirea multor persoane din categoria celor care vor fi astfel afectate. Cea mai dura dintre toate pare a fi -retinerea, in cont la Banca Nationala a Romaniei, pe o durata determinata, a unei parti din sumele in valuta/moneda nationala (leu) provenind din operatiuni valutare de capital pe termen scurt si care genereaza intrari/iesiri de capital ale nerezidentilor/rezidentilor.-

O alta masura se refera la aplicarea unui comision la initierea tranzactiilor de pe piata valutara interbancara in scopul efectuarii de operatiuni valutare de capital si care au ca obiect cumpararea/vanzarea de valuta. In primul caz, termenul maxim pe care se pot face astfel de retineri poate fi de sase luni, dar cuantumul va fi stabilit la momentul respectiv de catre BNR printr-un act normativ. De asemenea, BNR va putea stabili o rata mai mare a rezervelor minime obligatorii pentru sumele reprezentand intrari de capital pe termen scurt si mare care sunt detinute de rezidenti si nerezidenti la institutii de credit, cum de altfel poate institui restrictii de scadenta pentru unele operatiuni valutare de capital pe termen scurt sau in ceea ce priveste initierea de noi operatiuni valutare de capital pe termen scurt. Pe langa aceste masuri, BNR isi rezerva si dreptul de a introduce chiar masuri suplimentare de monitorizare a operatiunilor valutare de capital sau de masuri de control valutar.

In opinia noastra, astfel de restrictii pot parea normale, din moment ce BNR mentine deosebit de ridicata rata dobanzii de referinta, la 8,75% pe an, dar vor crea neliniste in randul investitorilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.