Banca Nationala a Romaniei va inlocui, incepand cu 1 februarie, taxa de scont cu dobanda de referinta, calculata dupa o formula care sa reflecte conditiile actuale de pe piata monetara.
Inlocuirea taxei scontului cu o dobanda reprezentativa pentru operatiunile efective ale bancii centrale este un demers firesc, in conditiile in care operatiuni precum refinantarea si rescontarea si-au pierdut treptat din relevanta, nefiind definitorii pentru actuala orientare a politicii monetare promovate de BNR, se arata intr-un comunicat al bancii.
Contextul macroeconomic din Romania s-a caracterizat, in ultimii ani, prin surplus structural de lichiditate in sistemul bancar, determinat in principal de intensificarea relativa a intrarilor de capital. Faptul ca bancile au dispus de surse alternative de finantare a condus la reducerea progresiva a refinantarii, banca centrala fiind nevoita sa apeleze la operatiuni de sterilizare pentru a inlatura potentialul inflationist al excedentului de lichiditate aflat pe piata. Preponderenta operatiunilor de sterilizare este o trasatura comuna pentru majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, aflate in proces de aderare la Uniunea Europeana.
BNR mentioneaza ca cel putin pentru urmatorii trei ani sterilziarea va continua sa detina un rol predominant la nivelul operatiunilor bancii centrale, asa cum este prevazut si in Strategia nationala de dezvoltare economica a Romaniei pe termen mediu, elaborata in martie 2000. De altfel, instrumentarul Bancii Centrale Europene, similar multor banci centrale moderne, nu include taxa scontului, ceea ce face putin probabila reintroducerea acestui indicator.
Trecerea de la taxa scontului la dobanda de referinta nu va produce socuri, cei doi indicatori avand in momentul de fata valori apropiate, se mai precizeaza in comunicat.
Dobanda de referinta va fi calculata, in perioada urmatoare, ca medie aritmetica a ratelor dobanzii practicate de BNR la depozitele atrase si la operatiunile de vanzare reversibila de active exigibile pentru tranzactionare, ponderata cu volumul tranzactiilor din luna anterioara celei pentru care se face anuntul.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane