Home Economic-Financiar BNS cere impozite prezumtive si stabilizare monetara

BNS cere impozite prezumtive si stabilizare monetara

DISTRIBUIŢI

Introducerea impozitarii prezumtive ca modalitate de diminuare a economiei subterane este unul dintre principiile cuprinse in strategia pe urmatorii patru ani a Blocului National Sindical, document aprobat la congresul confederatiei, ale carui lucrari s-au incheiat la sfarsitul saptamanii trecute la Sibiu.

Secretarul general al BNS, Matei Bratianu, sustine ca acest sistem, care este aplicat si in alte tari, presupune realizarea unor estimari ale veniturilor ce urmeaza a fi realizate de companii. Impozitele prezumtive sunt instrumente care au la baza ideea de a revizui, pe baza unor indicatori obiectivi de productie sau consum, precum pamant, consum de energie, angajati, autovehicule s.a.m.d., nivelul darilor platite de catre o persoana fizica sau juridica.

Tot in strategia aprobata la Sibiu se solicita autoritatilor reducerea impozitelor pentru profiturile utilizate la crearea de noi locuri de munca. De asemenea, o reducere similara este ceruta si pentru sumele investite in achizitionarea de noi tehnologii pentru intreprinderea respectiva. -Chiar daca nu pare o revendicare sindicala, ea, de fapt, este. Aceasta pentru ca achizitionarea de catre patron a unor noi tehnologii permite ramanerea intreprinderii pe piata sau chiar extinderea ei si, pe cale de consecinta, mentinerea locurilor de munca-, a explicat dl Bratianu.

Nu in ultimul rand, membrii BNS repun pe tapet o problema care parea a fi fost lamurita de ceva vreme, in sensul amanarii ei. Astfel, in strategia BNS se stipuleaza ca aceasta organizatie sindicala sustine pregatirea si implementarea unei reforme monetare. Acest lucru ar fi justificat, se spune in document, de tendinta de scadere permanenta a ratei inflatiei si de o anumita stabilitate in ceea ce priveste evolutia acesteia.

In continuare, sindicalistii vorbesc de necesitatea ca dupa 2007 sa fie posibila trecerea la euro ca moneda nationala, evitandu-se efectele negative inregistrate in tarile membre ale UE.

In ceea ce priveste politica salariala care ar trebui adoptata, BNS solicita ca salariul minim pe economie sa reprezinte cel putin 60% din cel mediu. Acest mecanism este prevazut, de altfel, si in Carta Sociala Europeana, document ratificat de Romania. In conditiile economiei romanesti actuale, cu un salariu mediu de aproximativ 5,5 milioane de lei pe luna, cel minim ar trebui sa fie de aproximativ 100 de euro. Adica exact cat solicita in prezent, pentru 1 ianuarie 2004, trei mari confederatii sindicale – BNS, Cartel Alfa si CSDR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.