Home Economic-Financiar Boala limbii albastre a ucis 384 de bovine

Boala limbii albastre a ucis 384 de bovine

DISTRIBUIŢI

Numărul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 1.895 în cele 26 de judeţe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,02% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone, în timp ce 384 au murit din cauza acestei boli, potrivit datelor Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 254 de comune din 26 de judeţele, cele mai afectate fiind Prahova, cu 37 de focare, Buzău şi Vrancea, cu câte 33 de focare fiecare, Gorj – 34, Vâlcea – 27, Argeş – 20, Bacău – 10. Efectivele de animale receptive la boală se ridică la 7.686.288. 

ANSVSA precizează că, până la data de 13 octombrie, patru zimbrii din rezervaţia naturală Armeniş din Munţii Ţarcu, judeţul Caraş Severin, şi din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ din judeţul Hunedoara au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre. 

În data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de ‘Boala limbii albastre’ (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. 

Potrivit datelor ANSVSA, prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, însă proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. 

„DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala”, se arată în comunicat. 

De asemenea, având în vedere evoluţia Bolii limbii albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014, această restricţie fiind ridicată la această dată. 

Ca urmare a evoluţiei focarelor de Boală a limbii albastre şi a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărţit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecţie. Mişcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control şi cele de protecţie este permisă, cu destinaţia abatorizare şi cu respectarea anumitor condiţii. 

În ceea ce priveşte comerţul cu animale pe piaţa Uniunii Europene, Autoritatea Veterinară precizează că este permis, numai în condiţiile respectării reglementărilor specifice, respectiv animalele să nu prezinte semne de boală, destinaţia acestora să fie abatorizarea şi numai dacă este obţinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru. 

De asemenea, ANSVSA precizează că exportul de animale în ţări terţe se poate efectua numai cu acordul ţării importatoare, în condiţiile specificate în certificarea sanitară veterinară solicitată de către ţara importatoare. Aceste măsuri vor fi menţinute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiţii în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA şi reprezentanţi ai Ministerul Afacerilor Interne efectuează controale la nivel naţional pentru a se asigura respectarea acestor măsuri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.