Home Economic-Financiar Boc: Proiectul de buget pe 2012 pleacă de la un deficit de...

Boc: Proiectul de buget pe 2012 pleacă de la un deficit de 1,9% din PIB și o creștere economică de 2,1%

DISTRIBUIŢI

Proiectul de buget pentru anul 2012 pleacă de la un deficit de 1,9% din PIB și o creștere economică de 2,1% pentru ca la finalul anului următor deficitul pe ESA să poată ajunge la 3% din PIB, a declarat, vineri, premierul Emil Boc, după întâlnirea

cu conducerea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
“Proiectul de buget pentru anul 2012 pleacă de la un deficit de 1,9% din PIB și o creștere economică de 2,1%. România are șanse, dacă situația din Europa se îmbunătățește, să ajungă la un deficit pe ESA de 3% din PIB la finalul lui 2012. Plecăm cu acest buget pentru că este un gest responsabil, rațional și prudent. Prudență opentru că, dacă nu se îmbunătățesc lucrurile în Europa în 2012, să nu tăiem alte obligații sociale ale statului”, a arătat prim-ministrul Emil Boc.
Premierul a adăugat că pensiile și salariile nu vor fi majorate până când economia nu va permite acest lucru. „Nu majorăm pensiile și salariile până nu vedem că situația economică ne permite acest lucru. Dacă o va permite, în limite decente, acest lucru poate fi făcut în a doua parte a anului 2012 când vom ști care este scenariul după care ne ghidăm: cel optimist sau cel pesimist”, a arătat Emil Boc.
 Șeful Executivului a subliniat că economia României se va baza, anul viitor, pe investiții, și că va evita creșterea excesivă a datoriei publice. „Datoria publică va fi de 33,9% din PIB în 2012, mult sub nivelul de 60% aprobat prin Acordul de la Maastricht. Obiectivul nostru este să menținem datoria publică la un nivel scăzut iar un deficit bugetar sub 3% deschide calea spre acest obiectiv. Cheia de boltă a bugetului din 2012 o reprezintă investițiile și locurile de muncă”, a spus Boc.
De asemenea, premierul a precizat că România menține obiectivul de aderare la euro în 2015.

Angajările la stat, înghețate

Potrivit proiectului de buget pe 2012, companiile de stat și regiile autonome vor fi obligate să înghețe și anul viitor angajările, astfel încât să nu depășească numărul de personal stabilit pentru 2011, iar societăților cu pierderi ori care sunt subvenționate le va fi impus să limiteze cheltuielile cu salariile la nivelul din acest an.
Documentul, citat de Mediafax, prevede că, pentru anul 2012, regiile și companiile de stat care au înregistrat pierderi în anul precedent sau care primesc subvenții sau transferuri de la bugetul de stat pentru activitatea de exploatare nu pot depăși nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent.
Totodată, proiectul de buget pregătit de Guvern prevede înghețarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora și a salariilor în al doilea semestru, pentru susținerea plății pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.
Documentul prevede că în anul 2012 valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost înghețat încă din 2009, fără referiri la o eventuală majorare a acestuia în partea a doua a anului viitor.
Nici pentru contribuțiile de asigurări sociale nu sunt indicate scăderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind menținute la nivelul actual.

Venituri în creștere cu 13,5% și cheltuieli în stagnare

Bugetul de stat pentru anul viitor a fost construit pe un deficit de 17,1 miliarde lei, cu venituri de 95,65 miliarde lei, în creștere cu 13,5% față de încasările prognozate pentru acest an, de 84,26 miliarde lei, și cheltuieli totale de 112,8 miliarde lei, similare cu nivelul din acest an.
Avînd în vedere cifrele de deficit și creștere economică convenite de Guvern cu FMI, deficitul pe bugetul consolidat ar trebui să se situeze la 12,1 miliarde lei, cu 5 miliarde de lei mai puțin decât deficitul bugetului de stat. Șeful misiunii Jeffrey Franks a spus că proiecția pentru anul viitor indică un PIB de 575 de miliarde lei, iar deficitul nu va depăși 2,1% din PIB.
La nivelul veniturilor, o influență în jur de 4 miliarde de euro ar urma să provină din creșterea PIB, de la 548 de miliarde lei la 575 miliarde lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.