Conducerea ANAF a elaborat un proiect de act normativ prin care se urmareste inchiderea unor portite in legislatia existenta care permit amplificarea evaziunii fiscale in domeniul productiei de alcool, de uleiuri minerale, dar si in domeniul constructiilor.
Fara a preciza de cate vanzari sau cumparari de locuinte este nevoie pentru a intra sub incidenta noului proiect de lege, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, anunta ca persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare ca act comercial, adica au un profit si se ocupa constant cu aceste activitati, vor fi platitoare de TVA. El a aratat ca in domeniul constructiilor exista un fenomen amplu de evaziune, mai ales prin utilizarea persoanelor fizice ca intermediari.
-Se contracteaza construirea unui imobil pe o persoana fizica, pentru a fi evitata plata taxelor. Nu e vorba daca bunica isi vinde casa, ci de persoanele care, in mod repetat, vand si cumpara terenuri, adica pot fi considerati comercianti-, a fost singurul detaliu pe care seful Fiscului l-a dat in ceea ce priveste aria de incidenta a legii.
In acest fel, daca polarizam dclaratiile lui Sebastian Bodu, ne putem trezi oricand cu Fiscul pe cap dupa ce vindem si cumparam trei apartamente, de exemplu. Pe de alta parte, cei care si-au facut o ocupatie din aceasta activitate pot continua sa eludeze legea prin atribuirea fiecarei tranzactii unei alte persoane fizice, astfel incat sa nu poata fi considerata o actiune repetata a aceleiasi pesoane. Cu alte cuvinte, dati afara pe usa, evazionistii pot intra linistiti pe geam.
De asemenea, si in domeniul productiei de alcool prevederile actului normativ stipuleaza ca vor ramane pe piata doar producatorii care intrunesc standarde europene, adica vor produce minim 100 de hectolitri pe zi. Potrivit presedintelui ANAF, marea majoritate dintre jucatorii de pe aceasta piata nu se incadreaza in aceasta prevedere, solicitata in mod expres de catre Comisia Europeana, astfel ca acestia ori vor disparea, ori vor fi nevoiti sa isi majoreze capacitatea de productie.
Mai mult, instalatiile si fabricile vor fi expertizate de specialisti autorizati, care vor stabili capacitatea de productie a fiecareia, iar producatorii vor fi, in mod obligatoriu, proprietari ai instalatiilor respective, astfel incat, in conditiile unui litigiu, sa existe bunuri pe care sa poata fi puse sub sechestru. -Productia de alcool si de distilate va constitui in mod obligatoriu 80% din capacitatea fabricii, fara ca proprietarii acestora sa aiba posibilitatea de a invoca argumente de genul -nu a batut soarele, deci nu am produs cat s-ar fi putut-, pe cand, de fapt, se lucreaza la capacitate maxima pe ascuns-, a declarat Sebastian Bodu (foto).
Combustibil neaccizat
In ceea ce priveste produsele petroliere, noile reglementari vor impune ca minim 60% din produsele rafinariilor sa fie accizabile. Asta in conditiile in care au fost descoperite rafinarii unde productia de baza era formata din produse neaccizabile, care erau amestecate cu un solvent si vandute ca fiind combustibili. -In toamna anului trecut, Garda Financiara a descoperit, in Prahova, o rafinarie care producea in proportie de 80% uleiuri minerale neaccizabile, pe care le transforma in combustibil cu costuri minime, depasind cu mult limitele legale. Am fi dorit sa accizam orice fractie din acest sector, pentru ca toate uleiurile minerale se pot amesteca cu solvent pentru a rezulta combustibil, dar atunci am fi lovit si in producatorii de uleiuri minerale care isi desfasoara activitatea perfect legal-, a adaugat seful ANAF. Rezulta astfel, inca o portita imposibil de inchis.
Grija la etichete
In acelasi timp, plata garantiilor pentru producatorii de produse accizabile se va realiza anterior inceperii productiei si va reprezenta o conditie pentru autorizare. Garantiilor vor fi, obligatoriu, fie in numerar, fie scrisori bancare de garantie.
In ceea ce priveste etichetele care atesta plata accizelor, pierderea acestora va atrage responsabilitatea producatorului. -Pana acum, statul platea deteriorarea acestora din fondul de risc, dar am avut destule cazuri in care asa-zise incendii faceau pierdute etichetele, care erau apoi gasite in comert-, a precizat Bodu, fara a oferi detalii despre societatile comerciale sau despre numarul celor care au recurs la astfel de metode de eludare a legii fiscale. Nu s-a facut, insa, nici o precizare in legatura cu pierderile cu adevarat fortuite ale etichetelor.
De asemenea, tranzactiile cu cereale, animale si componente rezultate din dezmembrarea unor mijloace fixe declasate sau casate se vor face pe baza de facturi simplificate, care nu presupun plata TVA, a mai declarat presedintele ANAF.