Seful Fiscului, Sebastian Bodu, vrea ca societatile multinationale din Romania sa fie verificate de oameni bine pregatiti, care provin din mediul privat. Acestia vor fi platiti pe masura, presedintele ANAF intentionand sa modifice legea in vigoare, astfel incat sa le poata oferi acestor angajati salarii de minimum 3.000 de euro. Fondurile de salarii s-ar putea constitui, potrivit lui Bodu, si prin instituirea unor taxe ce ar urma sa fie incasate de administratiile financiare.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a sustinut, ieri, in fata senatorilor Comisiei pentru buget-finante, un amendament la Codul de procedura fiscala (CPF), prin care angajatii Agentiei care verifica companiile multinationale vor avea salarii de minimum 3.000 de euro.
Lefuri mai mari decat la patroni
Bodu a declarat astfel ca sustine, alaturi de Comisia pentru buget a Senatului, un amendament la CPF, prin care -angajatii ANAF care stau la birou si examineaza un dosar cat doua dulapuri- sa primeasca salarii mai mari decat consultantii privati. -Un consultant care lucreaza la o firma independenta privata e platit cam in jur de 3.000 de euro, iar noi trebuie sa dam ceva mai mult-, a mai spus, ieri, Bodu, precizand totodata ca o firma de consultanta care pregateste un dosar fiscal al unei multinationale ia onorarii -de la 100.000 de euro in sus-.
Multinationalele vor plati taxe de pana la 20.000 de euro
-Administratia Financiara sa incaseze niste taxe, la fel cum face Consiliul Concurentei sau CNVM, pentru prestarea unor servicii foarte complicate, foarte complexe si care presupun un grad mare de profesionalism si traininguri-, a mai spus Bodu, adaugand ca taxele respective vor fi de aproximativ 10.000 de euro pentru depunerea cererii la ANAF de catre o companie multinationala si, respectiv, de 15-20.000 de euro pentru solutionarea dosarului fiscal. -Aceste sume, in mare parte, s-ar duce la persoanele care efectiv lucreaza dosarele ca sa dea o solutie-, a mai spus seful Fiscului.
Presedintele Comisiei pentru buget din Senat, Varujan Vosganian, a spus ca va discuta, astazi, acest amendament cu ministrul finantelor -si daca el confirma ca va fi o actiune incuviintata de guvern, atunci noi ii vom da curs-. Vosganian apreciaza ca, prin aprobarea acestei modificari a Codului de procedura fiscala, -s-ar putea sa fie un moment care va revolutiona administratia-.