Cozi interminabile, imbulzeala, cladiri insalubre, necunoastere, lipsa de respect fata de contribuabil. Astfel s-ar putea caracteriza modul in care se desfasoara in aceste zile depunerea de catre bucuresteni a fiselor privind impozitul pe venitul global aferent anului 2000.
Contribuabilii trag ponoasele
Ca intotdeauna, autoritatile au dat dovada ca nu se pot organiza corespunzator pentru a aplica legile in vigoare. Cei care trag ponoasele sunt, ca de obicei, contribuabilii, care sunt nevoiti sa astepte ore in sir la coada si apoi, in cele mai multe cazuri, au surpriza de a constata ca fisele lor sunt respinse.
-Este a treia zi cand vin aici. Am un cabinet medical particular si am venit, de luni incoace, in fiecare zi. De data aceasta sper sa fie bine completata fisa, pentru ca, pana acum, mi-au gasit in fiecare zi cate o hiba si mi-au cerut sa vin a doua zi-, ne marturiseste Mihai Vesteanu, care se chinuia sa completeze din nou, pe un colt de masa, la centrul din strada Roma, aferent sectorului 1, declaratia privind impozitul pe venitul global.
Totusi, dintre toate centrele pe care le-am vizitat ieri, cel din sectorul 1 parea cel mai bine organizat. Aceasta, bineinteles, daca nu luam in calcul faptul ca o copie xerox costa aici 1.500 lei/pagina si 3.000 lei fata-verso, comparativ cu 1.000 lei/pagina si 2.000 lei fata-verso – pretul corect.
Functionarii publici care se afla in spatele ghiseelor dau dovada de o lipsa teribila de chef de munca si de politete, repezindu-i pe cei care solicita informatii despre modul cum trebuie completate fisele respective, motivand ca nu au timp de discutii. De aceea, in holurile intunecoase si in jurul meselor de pe vremea lui Stalin, pe marginea carora se inghesuie cei care vor sa respecte legea, domneste o stare de confuzie totala. Singurul caruia ai curaj sa-i ceri o lamurire sau o informatie este vecinul tau de masa, care si el te poate repezi.
Contribuabilii cinstiti din sectorul sase au parte de o surpriza si mai mare. Anume ca, batand drumul pana in strada Popa Tatu, colt cu Berthelot, unde toata lumea stie ca se afla Administratia Financiara, se trezesc fata-n fata nu cu functionarii publici, ci cu niste muncitori plictisiti, care stau pe pragul de la intrare ca pe prispa. Aceasta pentru ca sediul se afla in renovare, iar un anunt prafuit, plasat pe geam, ii instiinteaza pe cetateni ca isi pot depune documentele undeva pe langa APACA.
Prea multe -chichite-
Pe Calea 13 Septembrie, intersectia cu Trafic Greu, am gasit cea mai mare imbulzeala si cladirea cea mai insalubra. Poate din aceasta cauza ofiterul de paza de la poarta a protestat vehement atunci cand a vazut aparatul nostru de fotografiat, spunand ca nu putem lua imagini decat cu acordul… ministrului finantelor. In cele din urma, conducerea Administratiei Financiare a sectorului 6 ne-a lasat sa fotografiem, dar cu rugamintea de a nu prezenta situatia -prea in tragic-.
Intr-adevar, situatia de aici nu era deloc roza. Pereti coscoviti, scari inguste, pe care cu greu se putea ajunge la etaj, ghisee insuficiente pentru marea de lume care se chinuia sa completeze documentele. Si, in plus, multa mizerie, ce-i drept in mare parte din cauza cetatenilor, care aruncau pe jos sau pe mese fisele pe care le completasera gresit.
De mentionat ca la toate administratiile financiare, daca ai gresit o rubrica in declaratia de impozit pe venitul global, trebuie sa completeze fisa de la capat. Nici un functionar public nu-i explica celui care sta la coada cum trebuie aliniate cifrele la stanga rubricii si nici alte -chichite-, esentiale de altfel pentrul succesul operatiunii. De exemplu, fisele trebuie completate neaparat cu pix negru, care-l poti cumpara de la fata locului, cu un pret ceva mai piperat decat la un butic obisnuit.
Campania de informare pentru care autoritatile au facut atat tam-tam s-a dovedit si ea a avea un efect aproape nul. Mesajul afiselor lipite pe garduri nu a ajuns la toata lumea, pentru ca la administratiile financiare s-au prezentat, bunaoara, numerosi pensionari zelosi, care intentionau sa-si depuna documentele pentru impozitul pe venitul global.
In concluzie, daca Ministerul Finantelor se va incapatana in a nu prelungi termenul-limita de depunere a declaratiilor de impozit, dl Tanasescu se va trezi cu milioane de cetateni declarati infractori si carora va trebui sa le aplice amenzi usturatoare, asa cum, de altfel, a si amenintat secretarul de stat Gheorghe Oana.