De departe, bomba sociala cu cel mai mare potential este la Brasov, unde se afla concentrate trei intreprinderi de pe lista guvernului, insumand peste 7.500 de potentiali someri in urmatoarea perioada.
De-a lungul anilor, intreprinderile brasovene au reprezentat o problema spinoasa pentru autoritati. Caderea pietei CAER a insemnat o grea lovitura pentru productia autohtona de camioane, Roman SA intrand pe o panta descendenta din punct de vedere economic, ca de altfel si Rulmentul Brasov. Pe de alta parte, dezastrul produs in agricultura a condus la o scadere drastica a cererii de tractoare produse de celalalt mamut industrial – Tractorul SA.
Din nou in strada, saptamana viitoare
Acum, problemele s-au acutizat, iar muncitorii au inundat strazile Brasovului, contestand programul anuntat de guvern.
Miscarile de strada vor fi reluate saptamana viitoare, mai ales ca discutiile dintre sindicalisti si ministrul Ovidiu Musetescu, purtate in noaptea de miercuri spre joi, nu au dus la nici un compromis. -Nu putem ramane in expectativa. Luni vom stabili noile forme de protest la care vom apela. Oamenii au propus actiuni pe perioada nedeterminata si intrarea in greva foamei-, ne-a declarat liderul sindical de la Tractorul, Gheorghe Apostu. Pana atunci, muncitorii brasoveni vor fi prezenti la mitingul organizat astazi la Bucuresti de marile confederatii sindicale.
Pentru Tractorul, trecerea la aceasta noua etapa de disponibilizari ar insemna practic injumatatirea numarului de angajati, de la 6.800 la 3.800. Comenzile obtinute in acest an de societatea brasoveana sunt infime, ducand la fabricarea a numai 500 de tractoare, principala problema fiind absenta unor reglementari privind subventiile acordate agricultorilor la achizitionarea de masini agricole.
Singurul investitor interesat pana acum de Tractorul este firma autohtona MYO-O, care a preluat si Semanatoarea Bucuresti, fara insa ca aici sa se constate o relansare spectaculoasa a activitatii de baza.
Societatea Roman Brasov traverseaza, de asemenea, o perioada de criza financiara, la ora actuala fiind in imposibilitate de a asigura plata salariilor. Pe platforma industriala Roman lucreaza un numar de 8.441 de angajati, din care circa 3.300 trebuie sa plece. Directorul general al societatii Roman Brasov, dl Carol Rogacs, a confirmat ca sunt dificultati in asigurarea platii salariilor si a precizat ca -s-a promis un program de acompaniament social- pentru viitorii disponibilizati. Din pacate, explica dl Rogacs, situatia este extrem de dificila pentru brasovenii care vor fi concediati, cu atat mai mult cu cat media de varsta este de 45 de ani la Roman si de 48 de ani la Tractorul. Desi programe de acompaniament social exista, locurile de munca efective vor aparea cel mai devreme dupa minimum sase luni. Directorul societatii Roman considera ca circa 5.500 de oameni care ar urma sa ramana pe platforma industriala ar reprezenta un numar optim de angajati, raportat la actualul nivel de productie si la previziuni.