Desi este societatea din sectorul energetic ce produce cu cele mai mici costuri, reusind anul trecut sa inregistreze cele mai bune rezultate economice din sector, Hidroelectrica se confrunta in aceasta perioada cu o situatie financiara critica generata de seceta din ultimele luni. Bilantul pe primle sase luni indica pierderi la nivelul societatii de peste 300 miliarde de lei. In aceste conditii, nu este de mirare decizia Consiliului de Administratie, care a hotarat limitarea cheltuielilor societatii la cele strict necesare, bugetul de venituri si cheltuieli pe 2002 fiind declarat unul de austeritate. Toate bune si frumoase, numai ca austeritatea se manifesta, se pare, numai cand este vorba de salariati, nu si de conducerea societatii. Astfel, in timp ce salariatilor le sunt sistate drepturile prevazute in Contractele Colective de Munca (CCM), conducerea societatii aproba achizitia unor pachete de actiuni de la societati private si in acelasi timp gaseste bani pentru plata unei comisii pentru stabilirea si evaluarea terenurilor aflate in patrimoniul Hidroelectrica, comisie din care face parte inclusiv directorul general al societatii, dl Eugen Pena. Evident, gestionarea resurselor Hidroelectrica se face cu aprobarea Ministerului Industriei si Resurselor, in portofoliul caruia se afla societatea. In ultima sedinta a Consiliului de Administratie, care a avut loc marti, s-a aprobat ca fiecare sucursala sa urmareasca incadrarea in fondul de salarii programat lunar si sa respecte o serie de masuri, printre care sistarea angajarilor de personal, a platilor orelor suplimentare si a acordarii sporurilor de lucru sistematic. In acelasi timp s-a mai hotarat amanarea acordarii pana in luna ianuarie 2003 a unor facilitati prevazute in Contractele Colective de Munca, respectiv contravalorea cotei de energie electrica, 50% din prima de vacanta, primele jubiliare pentru fidelitate neintrerupta fata de Hidroelectrica si ajutorul de casatorie. Salariatilor care au beneficiat deja de facilitatea reprezentand 50% din prima de vacanta li se va retine suma din salariu in cinci transe egale. Trecand peste faptul ca aceste dispozitii au fost trimise in teritoriu de conducerea Hidroelectrica inainte de a fi aprobate de CA, reprezentantii sindicatelor din domeniu considera actiunea abuziva, avand in vedere ca sistarea oricarei prevederi din CCM privind veniturile salariatilor nu se poate face decat prin hotarare judecatoreasca. De altfel, reprezentantii sindicatelor au anuntat ca intentioneaza sa actioneze in justitie conducerea Hidroelectrica pentru aprobarea unei astfel de hotarari.
Pe de alta parte insa, se gasesc bani pentru plata indemnizatiei ce se acorda membrilor comisiei numite de MIR prin Ordinul 5220/16.07.2001 pentru stabilirea si evaluarea terenurilor aflate in proprietatea societatii. Trebuie spus ca aceasta comisie are rolul de a obtine Certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor aflate in administrarea Hidroelectrica. Din comisie fac parte noua persoane, printre care directorul general, dl Eugen Pena, directorul adjunct, dl Traian Oprea, doi reprezentanti ai MIR – Cristiana Zoica Ion, care este si presedintele CA, si Aurica Calotescu, restul membrilor fiind oamenii de specialitate din societate, care au intr-adevar un aport la aceasta actiune de evaluare. Membrii comisiei sunt platiti, conform legislatiei in vigoare, cu o indemnizatie de pana la jumatate din salariul brut, aprobata de CA al Hidrolectrica la data eliberarii certificatului de atestare. Surse din MIR ne-au explicat ca in medie acest lucru inseamna o suma neta de circa 10 milioane de lei de fiecare membru. Conform surselor citate, de mai bine de un an de zile nu a existat sedinta de CA in care sa nu se aprobe o nota de plata a indemnizatiei comisiei, adica circa 90 milioane de lei.
O alta actiune a conducerii Hidroelectrica ce vine in contradictie cu masurile de austeritate impuse este achzitionarea unor pachete de 10% din actiunile Institutului de Studii si Proiectari Hidroenergetice (ISPH) si Institutului de Studii si Consultanta Energetica (ISCE), ambele cu capital integral privat. Astfel, pe data de 26 iulie 2002, AGA a aprobat achizitia de actiuni la cele doua institute, valoarea totala a acestora fiind de 6,8 miliarde de lei. Trecand peste ciudatenia unei astfel de tranzactii, avand in vedere ca in acest fel 10% din actiunile celor doua institute trec din proprietate privata in proprietatea statului (Hidroelectrica este o societate cu capital integral de stat), decizia nu este argumentata economic, neexistand nici un fel de evaluare asupra impactului la nivelul producatorului de energie. Hidroelectrica este principalul client al acestor institute care in acest fel incearca sa-si asigure o parte din lichiditatile necesare, avand in vedere ca incaseaza cu foarte mare intarziere banii pentru lucrarile efectuate. Sursele citate au mai precizat ca dl Eugen Pena a indeplinit, in perioada septembrie-decembrie 2000, atat functia de director al Hidroelectrica, cat si de administrator al ISPH. In acea perioada si ulterior, precizeaza aceleasi surse din MIR, s-au platit preferential zeci de miliarde catre ISPH.
Decizia Hidroelectrica de a achizitiona actiuni la institutele de cercetare din domeniu este cu atat mai de mirare cu cat se stie ca aceasta este in plin program de reforma si tocmai si-a externalizat serviciile conexe, reparatiile si intretinerea.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane