Home Economic-Financiar Bugetul de stat a inregistrat un varf al deficitului

Bugetul de stat a inregistrat un varf al deficitului

DISTRIBUIŢI

Bugetul de stat a inregistrat, la sfarsitul lunii septembrie, cel mai ridicat nivel al deficitului, acesta ajungand, potrivit executiei bugetare date publicitatii de Ministerul Finantelor, la un prag de 11.345,5 miliarde de lei. Bugetul asigurarilor sociale prezinta si el un minus important, atingand un sold negativ de 4.964,3 miliarde de lei.

Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului Finantelor, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la un nivel de 0,7% din PIB, situatie rezultata in urma cresterii nivelului veniturilor comparativ cu cel inregistrat de cheltuieli, deficitul bugetului general atingand nivelul de 13.440,5 miliarde de lei, fiind in scadere cu 35,4% fata de primele noua luni ale anului trecut. Veniturile bugetare au crescut cu 27,1%, iar cheltuielile s-au majorat cu 23,2%. Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat 418.423,8 miliarde de lei, in conditiile unui grad de realizare peste medie la bugetul asigurarilor sociale de stat, de 71,8% din programul anual, precum si a intrarilor de credite externe (77,3%).

Accizele si taxele vamale s-au aratat iarasi piloni extremi de importanti ai formarii veniturilor bugetare. Veniturile din accize au atins pragul de 42.008,5 miliarde de lei, nivel majorat in termeni nominali cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceeasi situatie s-a intalnit si la veniturile realizate din incasarile taxelor vamale, al caror nivel s-a majorat cu 48% in termeni nominali si cu 28,2% in termeni reali. Cauza acestei evolutii a constituit-o cresterea cu 9,8% a volumului importurilor exprimate in euro si a anularii unor facilitati fiscale in domeniu.

Taxa pe valoarea adaugata a contribuit la formarea veniturilor bugetare cu 96.995,9 miliarde de lei, in crestere reala cu 14,8% fata de primele noua luni ale anului 2002. Potrivit Ministerului Finantelor, aceasta majorare a fost determinata atat de largirea bazei de impozitare dupa introducerea noii legi a TVA, la mijlocul anului trecut, cat si de cresterea volumului de activitate si a gradului de colectare. Ponderea rambursarilor de TVA a crescut, in perioada de referinta, de la 22% la 24,6%.

Bugetele locale nu au reusit nici la sfarsitul lunii septembrie sa cheltuiasca toti banii veniti de la buget, nivelul acestora prezentand in continuare un excedent de 6.615,2 miliarde de lei. Situatia a fost similara si in ceea ce priveste fondul pentru plata ajutorului de somaj, care a prezentat un excedent de 2.233 miliarde de lei. Veniturile totale s-au ridicat la 404.983,3 miliarde de lei, iar cheltuielile au totalizat 418.423,8 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.