Home Economic-Financiar Bursa de valori pune mana pe depozitarul central

Bursa de valori pune mana pe depozitarul central

DISTRIBUIŢI

Actionarii Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD) doresc ca institutia sa devina depozitarul central al pietei de capital si au elaborat o strategie, care prevede si majorarea capitalului social cu 75%. Strategia adoptata de actionarii SNCDD a fost propusa initial de Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica Rasdaq (BER) si a intrunit peste 80% din voturi. Principala contributie la capitalul social va fi adusa de BVB, lucru care va fi concretizat, fie printr-un aport in natura, fie printr-unul in numerar. In aceste sens, in viitorul apropiat, atat bursa de valori, cat si SNCDD vor face o evaluare a activelor care sa le ofere o imagine cat mai exacta a contributiei BVB la capitalul social al depozitarului central. Potrivit legii consolidate a pietei de capital, activitatea de decontare, compensare si evidenta a valorilor mobiliare va fi asigurata de o singura institutie, denumita Depozitar Central. SNCDD a fost infiintata in 1997, fiind prima institutie de acest gen din Europa de Est. Constituita sub forma unei companii pe actiuni non-profit, societatea de compensare are in prezent 210 actionari, din care 28 societati bancare, 169 societati de servicii de investitii financiare. Societatea are un capital de 3,8 miliarde de lei.

BVB participa la capitalul social pana la nivelul de 75%

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor SNCDD, intrunita acum doua zile, a avut pe ordinea de zi adoptarea unei strategii privind activitatea de compensare-decontare, inregistrare si depozitare a valorilor mobiliare desfasurata de aceasta institutie. Cu majoritate de voturi, 83,17%, a fost adoptata strategia propusa de catre BVB, BER si ANSVM, in vederea constituirii depozitarului central. Strategia propusa de catre cele trei institutii s-a fundamentat pe faptul ca o piata de capital puternica presupune, in afara unei piete reglementate lichide si transparente, existenta unui sistem post-tranzactionare eficient. Acest sistem va avea la baza aceleasi principii ca si piata reglementata si va permite atat dezvoltarea conjugata de noi produse, cat si operarea in conditii de siguranta ridicata si cu costuri cat mai reduse pentru participanti. Punctele principale ale strategiei constau in majorarea capitalului social al SNCDD cu aportul in natura si eventual in numerar al BVB pana la nivelul de 75%. De asemenea, se are in vedere mandatarea executivului SNCDD pentru a solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) modificarea reglementarilor in sensul armonizarii acestora cu prevederile legii consolidate a pietei de capital, mai ales in ceea ce priveste structura actionariatului. Cu aceasta ocazie se vor pregati modificarile corespunzatoare ale Actului Constitutiv al SNCDD.

Noul organism va absorbi toate clasele de valori mobiliare

Depozitarul Central va fi constituit ca persoana juridica sub forma unei societati pe actiuni si va putea emite actiuni nominative in conformitate cu legislatia in vigoare. Obiectul de activitate principal al depozitarului central vor fi operatiunile de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare. Societatile emitente vor avea astfel posibilitatea de a incheia contracte cu depozitarul central. Principalul avantaj al acestor contracte il va constitui faptul ca depozitarul poate efectua si operatiuni de registru pentru emitenti, putand furniza acestora informatii necesare pentru exercitarea drepturilor aferente valorilor mobiliare depozitate. Legea precizeaza ca pentru a se asigura o evidenta unitara a operatiunilor pe piata de capital, toate clasele de valori mobiliare tranzactionate vor fi depozitate in mod obligatoriu la depozitarul central autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Depozitarul central nu va distribui dividende pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE), profitul obtinut va fi utilizat pentru dezvoltarea propriilor sisteme de operare. In ceea ce priveste intermediarii, conturile de valori mobiliare deschise la depozitarul central vor fi evidentiate astfel incat sa se asigure separarea valorilor mobiliare detinute in nume propriu, de cele detinute in contul investitorilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.