Home Economic-Financiar Bursa de Valori zapaceste investitorii

Bursa de Valori zapaceste investitorii

DISTRIBUIŢI

– Despre Chimopar Bucuresti poti afla, din aceeasi sursa, ba ca are un capital social de 76,372 miliarde, ba de 129,934 miliarde sau, -dupa caz-, ca este de 414,295 miliarde lei

– Patronul societatii care detine pachetul majoritar la Chimopar – urmarit penal pentru prejudicierea societatii cu 20 miliarde lei si instigare la gestiune frauduloasa – ocupa ilegal functia de director general

Una dintre putinele surse de informatii, poate chiar singura, autorizata sau in masura sa oglindeasca activitatea si mai ales situatia financiara a principalelor societati comerciale – site-ul oficial al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) – da rateuri serioase, inducand erori care se pot dovedi costisitoare, nu doar aiuritoare, pentru oricare investitor, amator de tranzactii la Bursa de Valori a domnilor Oprescu si Farmache. La o simpla cautare in paginile rezervate emitentului SC Chimopar SA Bucuresti, cotat la categoria a doua, identificarea cu exactitate a valorii capitalului social al societatii este o adevarata aventura. La o prima -evocare-, Chimopar (societate controlata de Imad Mahmoud Jaffal, prin intermediul Jafco Holding Romania SA) are un capital social de 76,372 miliarde de lei. Alte doua-trei solicitari de informatii, normale din partea oricarui potential investitor pe piata de capital, si gasim alte si alte valori pentru capitalul social al firmei sus-mentionate: 129,934 miliarde, 414,295 miliarde lei sau chiar ca acelasi capital social urmeaza a fi majorat la 240,208 miliarde de lei (?!?) Astfel incat …

CeNeVorMai spune supraveghetorii pietei de capital?

Detaliind cele de mai sus, subliniem urmatoarele. Asa cum am remarcat deja, in lista societatilor cotate pe BVB (www.bvb.ro), rubrica -rezervata- capitalului social listeaza valoarea de 76,372 miliarde de lei. Pe site-ul bursei pot fi insa gasite toate comunicatele emise de societate, in conformitate cu reglementarile in vigoare ale pietei de capital:

1. Pe 10 decembrie 2002 este inregistrat la Bursa de Valori un comunicat privind hotararile adoptate in Adunarile Generale ordinara, respectiv extraordinara a actionarilor Chimopar din data de 6 decembrie 2002: -Capitalul social este fixat la suma de 129,934 miliarde de lei-. Majorarea capitalului social, prin aport in numerar, de la 129,934 miliarde de lei la 414,295 miliarde de lei (reamintim ca si in prezent Chimopar figureaza cu 76,372 miliarde de lei – capital social).

2. Anuntul privind convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor pentru data de 21 iunie 2003 (publicat la 4 iunie): -Anularea hotararii privind propunerea de majorare a capitalului social (n.r. – cea de la 129 la 414 miliarde de lei), dar si majorarea de la 129,934 la 240,208 miliarde de lei. Este adevarat, de data aceasta prin emitere de actiuni.

3. Directorul general adjunct al BVB, Petra Alexandru, miroase niscaiva nereguli, semnalandu-i directorului general al Chimopar Imad M. Jaffal (pesemne ca nu stia directorul adjunct al BVB ca se adresa unui libanez fara permis de munca in Romania – sic!) ca o hotarare AGA cum era cea din 6 decembrie nu poate fi anulata decat in justitie, -AGA nu are competenta legala de a anula hotararile sale, fiind necesara o hotarare judecatoreasca definitiva, ci numai de a proceda la revocarea acesteia-.

4. Chimopar ia de bune sfaturile conducerii BVB si, la data de 9 iunie 2003, raspund printr-o noua convocare a AGA pentru 28 iunie 2003, cu propunerea de revocare a AGEA din 6 decembrie 2002 (cea cu anularea de mai sus – -caldura mare, monser-!), mentinand -oferta- de majorare de la 129,934 miliarde de lei (valoare despre care AGEA urmeaza -a fi informata-) la cele 240,208 miliarde, despre care s-a mai scris mai sus.

O oaie, doua oi, trei oi…

Recapitulam: avem o data 76,372 miliarde capital social la Chimopar – le putem regasi in tabelele BVB; mai avem capital social de 129,934 miliarde, care nu a fost insa -operat- oficial, desi este folosit ca baza pentru majorari ulterioare; in acest sens, mentionam majorarile ba la 414,295 miliarde de lei, ba la 240,208 miliarde lei. Un punct fierbinte, dupa cum ati putut remarca, este diferenta dintre anulare, care s-a anulat, si revocare. Potrivit DEX, definitia juridica a revocarii este: -Desfiintarea unilaterala a unui act prin manifestarea de vointa a persoanei care l-a facut-. Persoana care l-a facut = Chimopar; manifestarea de vointa se face prin Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor; data la care s-ar putea produce manifestarea de vointa – 28 iunie 2003 (atunci trebuie aprobata revocarea). Apeland la cea mai elementara logica, ajungem la concluzia ca hotararea din 6 decembrie privind majorarea la 414,295 miliarde de lei poate fi perfect legala. 76,372 este legala, 129,934 este legala, 414,295 este legala. Ce-o mai fi oare -legal- pe tarlaua de tranzactionare a Bursei de Valori?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.