Home Economic-Financiar Bursa incearca sa depaseasca perioada de astenie

Bursa incearca sa depaseasca perioada de astenie

DISTRIBUIŢI

Desi Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a revenit, in ultimele trei sedinte de tranzactionare, la rulaje mai bune, brokerii nu se grabesc sa declare depasita in totalitate perioada de apatie si de corectii negative. -Fenomenul de apatie nu cred ca a fost inca depasit pe deplin, probabil, evenimente ca listarea Transelectrica, concretizarea unor privatizari asteptate de mult de piata si aparitia altor informatii privind listarea unor noi societati va antrena bursa prin cresterea pe orizontala in volum a tranzactiilor si prin absorbtia a noi lichiditati de catre piata de capital-, apreciaza Andreea Ciobanu, analist financiar la SSIF Intercapital.


Dupa ce a oscilat, mai bine de o luna, sub pragul de 30 milioane RON, cu un minim pentru anul in curs de 9,31 milioane RON, atins in data de 14 aprilie, valoarea totala zilnica de tranzactionare a inregistrat o revigorare vizibila odata cu depasirea, in mare parte, a -sezonului- de Adunari Generale ale Actionarilor (AGA). -Minimele de lichiditate au fost atinse atunci cand bursa a fost lipsita de blue-chips-uri la tranzactionare. Bineinteles, nu poate nega nimeni ca stirile negative si incertitudinile legate de soarta celor opt procente din capitalul social al Petrom sau de instabilitatea legislativa privind pragul de detinere la SIF-uri au creat panica in randul investitorilor si adoptarea unor pozitii de asteptare-, ne-a explicat Andreea Ciobanu.

Primele indicii

-Putem vorbi de primele indicii ca bursa a intrat pe un trend de crestere, insa numai sedintele urmatoare pot confirma cu certitudine acest lucru-, este de parere Laurentiu Rosoiu, broker la SSIF Active International. -Chiar daca deprecierile persista inca, acestea nu sunt ingrijoratoare, atata timp cat se opresc deasupra limitelor minime inregistrate anterior. Astfel, cel putin in ceea ce priveste corectiile negative care afecteaza titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF), acestea nu sunt alarmante-, ne-a declarat Rosoiu. Titlurile celor cinci SIF-uri au resimtit, ieri, o scadere medie de 1,30% fata de sesiunea precedenta, cea mai mare coborare, de 2,20% fiind inregistrata de titlurile SIF 5 Oltenia, care au inchis la pretul de 2,67 RON/actiune.

-Intr-adevar, scaderile sunt mult mai ingrijoratoare pe volume scazute, insa nu putem inca sa afirmam ca perioada corectiilor negative s-a incheiat. Din punctul de vedere al lichiditatii, bursa se afla pe drumul cel bun, dar este inca departe de ritmul dorit de BVB, de 14 milioane de euro/zi-, ne-a precizat directorul de tranzactionare al Estinvest Focsani, Marcel Murgoci.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.