– Majoritatea sunt situate in zonele centrale si ultracentrale ale resedintei judetului Buzau, valorand peste opt miliarde de lei – au fost adjudecate cu mai putin de patru miliarde de lei (fara TVA) – Cumparatorii s-au transformat peste noapte din societati cooperative in persoane fizice, scotand astfel proprietatea din patrimoniul cooperatist – Justitia locala nu a raspuns memoriului Asociatiei Teritoriale a Cooperatiei Mestesugaresti, in schimb a favorizat -legalizarea- licitatiei la cateva ore dupa ce aceasta se desfasurase in afara legii: desi era adresata CMM-urilor, adjudecarea s-a facut de catre persoane fizice
Potrivit legilor in vigoare si normativelor interne ale sistemului cooperatist, spatiile comerciale aflate in administrarea unitatilor cu acest profil nu pot fi vandute decat societatilor cooperatiste, urmand ca abia daca nu sunt adjudecate de catre aceste societati sa se organizeze o noua licitatie, adresata (si) altor agenti economici. Acest principiu, care a fost respectat cu sfintenie de-a lungul deceniilor, incepe sa fie tot mai des incalcat: persoane mai mult sau mai putin influente ori sustinute politic reusesc sa scoata bunuri si proprietati imobiliare din patrimoniul cooperatist, transferandu-le in ograda propriilor interese. Nu fara cel putin un -No objections- din partea justitiei, care ar trebui sa vegheze la respectarea legii…
Un caz concret se afla in litigiu de mai bine de un an la Buzau, unde, in plin vad comercial al resedintei de judet, 11 spatii comerciale, majoritatea situate la parterul cladirilor centrale si ultracentrale ale municipiului Buzau, au fost scoase din patrimoniul cooperatist si vandute la preturi de doua ori mai mici decat valoarea lor reala, printr-o licitatie ilegala din cel putin doua puncte de vedere. Dupa care, la cateva ore dupa ce s-a desfasurat (cu adjudecarile de rigoare) s-a fortat, tardiv, reabilitarea ei din punct de vedere juridic.
Externalizare cu forta
Practic, la data de 5 iulie 2002 (vineri) a fost emisa si a intrat in vigoare o ordonanta presedintiala prin care se interzicea organizarea vanzarii respectivelor spatii de catre SCA Contact Buzau, intrucat aceasta se afla in lichidare judiciara. Altfel spus, proprietarul -provizoriu- al acelor spatii nu era Contact, ci comisia de lichidare a societatii – doar aceasta putea sa organizeze o licitatie de vanzare, in calitatea ei de lichidator. Si totusi, licitatia a avut loc, la data de 8 iulie (luni, dupa ce vineri se anuntase ilegalitatea ei), in organizarea SCA Contact. Potrivit anuntului publicitar aparut in presa locala, o prima faza a licitatiei s-a adresat cooperativelor mici mestesugaresti (CMM), iar pentru cazul in care spatiile nu erau adjudecate, urma sa aiba loc peste 10 zile o alta licitatie, adresata inclusiv celorlalti agenti economici interesati. Ei bine, la 8 iulie – ziua primei faze a licitatiei – spatiile au fost adjudecate de catre persoane fizice: fostii administratori ai respectivelor unitati s-au prezentat si au castigat competitia, dar nu in calitate de organizatii cooperatiste, ci ca particulari, fiecare in parte. Un patrimoniu apartinand sistemului cooperatist, evaluat, dintr-o prima privire, la peste opt miliarde lei fara TVA, a trecut astfel in proprietatea unor persoane particulare, iesind ilegal din sistem.
Asadar, respectiva licitatie era nu numai ilegala, ci se afla si sub -sabia- unei ordonante presedintiale care o interzicea categoric. Trecand peste toate -amanuntele- ofertei, putem spune ca rezultatul acesteia este dezastruos pentru patrimoniul cooperatiei buzoiene: desi valoarea totala a celor 11 spatii astfel vandute trece de opt miliarde de lei, acestea au fost adjudecate la un pret total de mai putin de patru miliarde de lei, fara TVA (v. si tabelul alaturat).
Cum a procedat justitia locala
Intr-o prima faza, cand societarea cooperativa Contact se afla in lichidare juridica, a fost emisa si comunicata membrilor cooperatori ordonanta presedintiala prin care aceleiasi societati i se interzicea orice -miscare- referitoare la patrimoniu, intrucat doar lichidatorul avea dreptul de decizie asupra vanzarii ori inchirierii bunurilor detinute de societate. Aceasta ordonanta, emisa de catre Tribunalul Judetean Buzau, a fost atacata de catre oamenii interesati in achizitionarea spatiilor supuse lichidarii; a fost si anulata, dar abia dupa ce ei isi adjudecasera, ilegal, respectivele spatii. Trebuie sa precizam ca, potrivit procedurilor, obtinerea unei astfel de anulari dureaza cel putin cateva zile (judecarea ei si pronuntarea instantei, dupa care urmeaza comunicarea rezultatului, cu posibilitati de recurs), insa in acest caz n-a mai durat atat de mult, persoanele interesate obtinand-o la maxima urgenta, sfidand frontal traditionala birocratie romaneasca: in ziua si la ora licitatiei (luni, 8 iulie 2002, orele 11,30) documentul nu era de gasit – lucru firesc, pentru ca la acea ora tribunalul inca nu isi incepuse activitatea. Dupa cateva ore, cand castigatorii licitatiei isi sarbatoreau deja -succesul-, a aparut si documentul prin care se anula ordonanta care interzicea vanzarea patrimoniului cooperatist.
Vizavi de aceasta ilegalitate, la data de 15 iulie 2002, Asociatia Teritoriala a Cooperativelor Mestesugaresti (ATCOM) Buzau a inaintat presedintelui Tribunalului Judetean un memoriu. Conducerea Asociatiei sustine ca nici pana acum (vineri, 25 aprilie – data documentarii noastre) nu a primit vreun raspuns, desi, potrivit legii, institutia statului ar fi trebuit sa comunice petentului o solutie in maximum 30 de zile de la depunerea petitiei. Contactat telefonic in legatura cu aceasta situatie, presedintele Tribunalului Judetean Buzau, Gheorghe Pana, l-a luat in brate pe -Nu stiu, nu cunosc-:
– Cum ati raspuns la memoriul adresat de catre ATCOM Buzau in legatura cu litigiul pe care Asociatia il are cu SCA Contact?
– Nu va aud prea bine, sunt in masina intr-o localitate la munte; oricum, pana nu verific daca sunteti de la -Curentul- nu pot sa va spun nimic in legatura cu ceea ce m-ati intrebat. Pana atunci, eu nu stiu si nu cunosc despre ce este vorba, sunt multe memorii care mi se adreseaza si nu pot sa le tin minte pe toate…
Acesta ar fi, pe scurt, scenariul -externalizarii- ilegale a unui patrimoniu care a aprtinut zeci de ani cooperatorilor, exemplul de la Buzau nefiind nici pe departe unul singular. Folosindu-se de astfel de litigii, care greveaza profund asupra afacerilor fiecarei unitati in parte, tot mai multi politicieni speculeaza din plin -situatia deficitara- din sistemul cooperatist, incercand sa-si consolideze influentele asupra comunitatii cooperatorilor.