La primele ore ale zilei de ieri, Ion Popa si-a inaintat demisia din functia de director general al SNP Petrom. Imediat, ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, a acceptat solicitarea lui Ion Popa, numindu-l ulterior la conducerea companiei pe Gheorghe Constantinescu, director general al rafinariei Petrobrazi. -Astazi (miercuri – n.r.) am aprobat demisia directorului general al Petrom, Ion Popa, pe care acesta a propus-o din motive medicale. Domnia sa m-a anuntat mai demult de aceste probleme medicale. Am constatat si eu acest lucru si mi s-a parut corect sa ii accept demisia-, si-a justificat decizia Dan Ioan Popescu.
Plecarea surprinzatoare a lui Ion Popa de la conducerea celei mai mari companii romanesti ridica mari semne de intrebare, dar in acelasi timp bulverseaza o mare parte a economiei romanesti. In spatele acestei schimbari se ascund o multime de interese cu puternice conotatii economice, dar in acelasi timp si cu multiple implicatii politice. Potrivit unor surse din cadrul Petrom, demisia lui Ion Popa pe motive medicale este praf aruncat in ochii opiniei publice, deoarece, in realitate, decizia a fost luata in urma presiunilor politice exercitate de cativa reprezentanti de marca ai actualului partid de guvernamant, ale caror afaceri au fost deranjate de fostul director general al Petrom.
Persoane din cadrul PSD, care doresc sa-si pastreze, pentru moment, anonimatul, sustin ca, saptamana trecuta, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, aflat intr-o buna dispozitie, s-ar fi laudat ca, in cadrul unei intalniri cu Adrian Nastase, Ion Iliescu si Valer Dorneanu, i-ar fi impus premierului debarcarea lui Ion Popa de la conducerea Petrom. Aceleasi surse din PSD au precizat ca motivul pentru care Nicolae Vacaroiu a insistat ca Ion Popa sa fie schimbat consta in faptul ca acesta a deranjat unele afaceri cu uleiuri si produse petroliere de la rafinaria Petrobrazi, derulate de catre fiul presedintelui Senatului si de ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu.
Primul soc al debarcarii lui Ion Popa de la conducerea Petrom s-a resimtit in cursul zilei de ieri la Bursa de Valori Bucuresti, unde actiunile companiei au fost oprite de la tranzactionare. -Au existat ceva fluctuatii ale actiunilor Petrom si de aceea au fost oprite, urmand ca tranzactionarea sa fie reluata in cursul zilei de maine (nr. red. – astazi)-, a precizat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Schimbarea lui Ion Popa aduce in prim-plan rolul jucat de ministrul Dan Ioan Popescu in aceasta decizie, precum interesul acestuia pentru zona Petrobrazi. Trebuie precizat ca o ruda foarte apropiata a ministrului industriei si resurselor, Maria Albu, este bine infipta in structurile de conducere ale rafinariei prahovene si datorita sustinerii venite din partea sefului PSD Bucuresti.
Noul director al Petrom, Gheorghe Constantinescu, este membru PSD fara functie, deocamdata, in organizatia prahoveana, iar fratele acestuia, Viorel Constantinescu, este presedintele Consiliului Judetean Buzau.
Ramane de vazut care va fi reactia, vizavi de demisia lui Ion Popa, a liderului de sindicat, Liviu Luca, stiut fiind ca cei doi se intelegeau foarte bine atat in relatia sindicat-patronat, cat si in cea a afacerilor. Nu intamplator, Luca si Popa locuiesc in acelasi bloc din Ploiesti, destinat angajatilor Petrom, care a fost modificat pentru confortul celor doi bosi ai petrolului.
Trebuie precizat ca , in prezent, Ion Popa este presedinte interimar al Consiliului de Administratie al Petrom. Mai fac parte din CA al companiei Mihai Coloja Pascu, prorector al Universitatii de Petrol si Gaze Ploiesti, Mihai Albulescu, tot de la UPG, Marian Aretu si Radu Adrian, de la MIR, Maria Stratulat, de la ANMR, si Ion Chiurtu, de la MFP.