Home Economic-Financiar Cadourile oferite de angajatori nu sunt impozitate

Cadourile oferite de angajatori nu sunt impozitate

DISTRIBUIŢI

Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie sunt neimpozabile, potrivit ordonantei pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003, privind Codul fiscal. Singura conditie in acest caz este aceea ca valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele amintite mai sus, nu trebuie sa depaseasca valoarea de 1.500.000 lei. De asemenea, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget.

Potrivit aceluiasi act normativ, elaborat de Ministerul Finantelor Publice si adoptat, recent, de executiv, nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura. Ca si in primul caz, valoarea acestor venituri nu trebuie sa depaseasca nivelul de 4.000.000 lei, respectiv 5.000.000 de lei, pentru fiecare castig realizat, de la acelasi organizator sau platitor, intr-o singura zi. Potrivit ordonantei, aceste venituri cuprind castigurile realizate ca urmare a participarii la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot definite conform normelor metodologice, altele decat cele realizate la jocuri de tip cazino si masini electronice cu castiguri.

In ceea ce priveste veniturile realizate in baza unor contracte/conventii civile in cazul prestarilor de servicii in agricultura si silvicultura, in mod ocazional, precum si in cazul veniturilor realizate de personalul asociatiilor de proprietari/chiriasi, pot fi impozitate numai in cazul in care contribuabilul opteaza pentru acest mod de impunere.

Impozitul pe venit se calculeaza, potrivit aceluiasi act normativ, prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 14% asupra venitului brut. Trebuie reamintit faptul ca deducerea personala de baza, incepand cu luna ianuarie 2005, este fixata la suma de 2.200.000 lei pe luna. Totodata, incepand de anul viitor, pentru un venit anual inpozabil de 32,4 milioane de lei, impozitul este de 14%/an, in timp ce in cazul unor venituri anuale ce se incadreaza intre 32.400.001 si 174.000.000 milioane de lei, impozitul este de 4.536.000 lei/an, plus 26% pentru ceea ce depaseste suma de 32,4 milioane de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.