Home Economic-Financiar Cafeaua romaneasca trebuie sa poarte acciza europeana zero

Cafeaua romaneasca trebuie sa poarte acciza europeana zero

DISTRIBUIŢI

Piata cafelei ar putea creste incepand de anul viitor, o data cu volumul taxelor colectate de stat. Daca Guvernul va tine cont de prevederile Acordului de Asociere a Romaniei la Comunitatea Economica Europeana si va renunta la accizarea cafelei, pretul se va micsora cu circa 10 euro/kg. Conform prevederilor acordului semnat de oficialii romani in urma cu noua ani, la 1 februarie 2002 expira termenul pana la care Romania s-a angajat sa elimine taxele vamale la importuri si toate celelalte taxe de natura fiscala la produsele originare din comunitate. Printre acestea se numara si accizele la cafea, care, conform articolelor 11 si 12 din Acordul european, ar trebui anulate in urmatoarele patru luni. Acelasi document mai prevede in articolele 26 si 33 ca -pana la sfarsitul celui de-al cincilea an de la intrarea in vigoare a acordului nu va mai exista nici o discriminare intre cetatenii Romaniei si cei ai statelor membre referitoare la conditiile in care marfurile se achizitioneaza si se comercializeaza-. Principii pe care Ministerul Finantelor trebuie sa le respecte.

In Comunitatea Europeana, cafeaua nu este supusa accizelor, aceste taxe aplicandu-se numai produselor ce constituie monopol de stat sau care sunt considerate de lux. Urmand exemplul Ungariei si Bulgariei, care au inceput sa se alinieze legislatiei comunitare prin reducerea pana la zero a taxelor vamale si accizelor la cafea, daca aceasta provine din Uniunea Europeana, tara noastra va trebui sa renunte la politica protectionista, menita a aduce prin orice mijloace mai multi bani la bugetul statului.

Diminuarea cotei de accizare aduce avantaje atat Guvernului, cat si consumatorilor si industriei cafelei. Renuntarea la intentia de a pastra neschimbata cota accizelor va aduce mai multi bani bugetului prin cresterea consumului si marirea echivalenta a bazei de impozitare. Dincolo de asimilarea practicilor UE, un exercitiu util in vederea integrarii, reducerea accizelor ar da lovitura de gratie mafiei cafelei, care a reusit sa darame afacerile producatorilor legali. In ultimii ani, pe fondul scaderii vanzarilor la operatorii legali, platitori de taxe, cererea a fost satisfacuta de bunurile de contrabanda sau de produsele contrafacute, la preturi ce nu includeau impozite, bugetul statului fiind lipsit astfel de sume importante. Nu in ultimul rand, eliminarea accizelor ar respecta programul de guverare in care se arata clar ca -impozitele indirecte se vor alinia la exigentele participarii la Piata Unica, iar pe masura cresterii gradului de colectare, accizele vor fi reduse la niveluri compatibile cu obiectivul integrarii-. Pe de alta parte, daca Executivul respecta prevederile Acordului de Asociere, consumatorii vor avea preturi accesibile la cafea, protectie impotriva marfurilor de calitate indoielnica si siguranta ca achizitioneaza produsul de la o sursa sigura. In acest fel, industriei cafelei i se da sansa desfasurarii unor afaceri intr-un mediu concurential nepoluat de evaziune.

In momentul de fata, Romania a ajuns un paradis pentru contrabandistii de cafea, care cumpara ieftin din tarile vecine, unde sunt taxe mult mai mici, si vand la noi, sub pretul producatorilor legali, pagubind bugetul cu sume uriase. Exemplul dat de autoritati in cazul alcoolului, cand Guvernul a decis sa diminueze evaziunea si sa scoata la suprafata o parte din economia subterana, eliminand accizele la bauturile alcoolice spirtoase, astfel incat aceasta taxa sa se aplice o singura data, la alcoolul etilic rafinat ca materie prima, poate fi urmat si in cazul cafelei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.