Home Economic-Financiar Camera de Comert si Industrie controleaza bursele de marfuri

Camera de Comert si Industrie controleaza bursele de marfuri

DISTRIBUIŢI

Abia la 5 septembrie a fost publicata decizia din 7 iulie de aprobare a Regulamentului privind avizarea, supravegherea, controlul si sanctionarea activitatii burselor de marfuri. Prin intermediul noului regulament, practic, Colegiul de conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) are o mare putere de decizie si control asupra burselor, iar aplicarea si supravegherea respectarii noilor reglementari sunt de competenta unei comisii speciale, denumita Comisie bursiera, constituita din sapte membri ai CCIR, alesi in sedinta in plen a Colegiului, care va lucra si va lua decizii in numele si pe socoteala acestuia.


Noul regulament cuprinde norme cu privire la conditiile si procedura de avizare, supraveghere, control si chiar de sanctionare a burselor de marfuri in conformitate cu Legea 357/2005 a burselor de marfuri. Astfel, comisia poate cere spre analiza evidenta si toate contractele incheiate pe pietele administrate chiar pe o perioada de 5 ani, durata prevazuta de lege pentru pastrarea unor astfel de documente. Chiar si societatile de brokeraj sau orice broker are obligatia sa intocmeasca documentele si sa tina evidentele activitatii sale de societate de brokeraj ale tranzactiilor efectuate, dar si pe cele ale tranzactiilor clientilor sai. In plus, se supun acelorasi reguli privind pastrarea timp de cinci ani a documentelor si in ceea ce priveste punerea acestora la dispozitia comisiei.

Sapte membri pot decide viitorul

Potrivit noului regulament, Comisia are dreptul de a controla conformitatea regulamentelor operationale ale unei burse de marfuri si avizarea acestora, poate retrage avizul acordat cu privire la unul sau mai multe regulamente operationale in situatia in care constata abateri de la dispozitiile legale sau de la regulamentele emise de o bursa de marfuri sau poate suspenda dreptul de tranzactionare al unui membru actionar. In cazul membrilor afiliati, pe langa suspendarea dreptului de tranzactionare, comisia poate cere chiar excluderea de la tranzactionare a oricaruia dintre acestia daca nu respecta prevederile legale. Mai mult, comisia poate retrage chiar si dreptul de acces unui client al bursei de marfuri in situatia in care constata abateri de la dispozitiile legale sau de la regulamentele operationale emise de o bursa de marfuri imputabile acestuia.

Tot comisia este cea care acorda avizul prealabil de legalitate si de oportunitate pentru infiintarea unei burse de marfuri sau analizeaza proiectele de acte aditionale, in formele ce urmeaza sa fie adoptate de catre adunarea generala extraordinara a actionarilor, pentru orice modificare a actului constitutiv al unei burse de marfuri infiintate si avizeaza inregistrarea respectivelor modificari la Oficiul Registrului Comertului. Deciziile comisiei se adopta cu jumatate plus unu din numarul membrilor prezenti, in conditiile in care la sedinta participa minimum cincci dintre acestia. La astfel de sedinte pot participa doar in calitate de invitati si reprezentantii legali ai societatilor comerciale implicate.

Regulamentul prevede ca aceasta comisia are -un drept de apreciere suverana- cu privire la oportunitatea infiintarii unei anumite burse de marfuri, tinand insa seama de cerintele principiilor liberei concurente si ale liberei initiative si de exigentele economiei romanesti. O decizie de respingere a unui aviz de infiintare a unei burse se comunica in sapte zile de la data adoptarii, care poate fi contestata in termen de 30 de zile. Solutia data de catre Colegiul Camerei de Comert mai poate fi atacata de catre cei nemultumiti doar la instantele judecatoresti competente.

Un membru al Comisiei si al Colegiului Camerei de Comert este considerat ca are un interes material sau se afla in conflict de interese in orice situatie care se refera la patrimoniul sau interesele personale ori ale familiei acestuia, gen sot/sotie, rude si afini pana la gradul al II-lea inclusiv, daca decizia ce urmeaza a fi adoptata il priveste in mod direct sau indirect pe el ca persoana fizica ori persoana juridica ale caror activitati le reprezinta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.