Home Economic-Financiar Camioanele inmatriculate in doua judete obtineau numar dublu de autorizatii

Camioanele inmatriculate in doua judete obtineau numar dublu de autorizatii

DISTRIBUIŢI

Potrivit dezvaluirilor facute ieri de reprezentantii acestora din urma, metodele utilizate pentru a insela statul roman erau extrem de variate.

Astfel, in anumite judete, autovehicule cu o greutate totala (cu tot cu incarcatura) de pana la 7,5 tone erau declarate ca avand peste 12 tone, dupa cum a declarat vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Ion Lixandru. Trebuie precizat faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, camioanele sub 7,5 tone nu pot primi autorizatii de transport rutier international de marfuri.

De asemenea, s-a mai constatat ca unele camioane din judetul Harghita, de exemplu, erau inmatriculate si in Covasna, numarul de autorizatii solicitat fiind, in consecinta, dublu. Nu in ultimul rand, presedintele Asociatiei Carausilor Particulari din Romania (ACPR), Dragos Anastasiu, a spus ca au fost depistate la nivel national 47 de firme care nu aveau parc de autocamioane si nici licente de transport international, dar care solicitau autorizatii.

Prin modul manual de distribuire a acestor autorizatii, a precizat dl Lixandru, se ajunsese ca piata comertului ilegal cu documentele in speta sa se ridice la 10-12 milioane de dolari anual. O autorizatie pentru Italia se vindea pe piata neagra cu pana la 300 de euro, iar una de tip CEMT (intrari nelimitate in spatiul comunitar) se comercializa si cu 1.200 de euro.

Daca nu poseda documentele respective, transportatorii trebuie fie sa apeleze la autorizatii cu plata, fie sa-si urce camioanele pe tren, in sistem RO-LA, ceea ce este extrem de costisitor.

Distribuire electronica

De aceea, oficialii MTCT impreuna cu reprezentantii transportatorilor au convenit sa se apeleze la varianta electronica de atribuire a autorizatiilor, pentru a da transparenta procesului si pentru a elimina distribuirea lor in mod arbitrar.

Dupa cum a anuntat, la finele saptamanii trecute, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI), noul sistem, disponibil pe site-ul de Internet www.e-licitatie.ro/arr, ar urma sa devina operational de pe 15 august a.c.

Alocarea electronica a autorizatiilor se va face prin sistemul public de achizitii electronice, o data la doua luni. In momentul de fata, distribuirea are loc de doua ori pe saptamana.

O alta deosebire fata de sistemul actual consta in aceea ca vor fi instituite termene limita pana la care autorizatiile vor putea fi utilizate. De asemenea, selectarea firmelor va tine cont de numarul de autorizatii si certificate CEMT primite pana la data respectiva, de cand detine in stoc compania respectiva si de marimea parcului auto de care dispune aceasta.

Marea problema – autorizatiile de Ungaria

Alocarea electronica a autorizatiilor de transport international de marfuri nu va rezolva insa toate problemele cu care se confrunta firmele din acest domeniu.

O prima problema este insuficienta autorizatiilor pentru anumite relatii, pe primul loc din acest punct de vedere situandu-se Ungaria, care este si tara de tranzit pentru accesul camionagiilor romani catre alte state europene.

Dl Dragos Anastasiu opineaza ca niciodata nu se va putea rezolva total aceasta problema. -Avem mai putine autorizatii decat avem nevoie, raportat la numarul de camioane existent in Romania. De vina este, in primul rand, pozitia geografica ingrata a tarii noastre. Celelalte tari nu au nici un interes ca transportatorii romani sa le tranziteze tara cu marfuri-, a explicat dl Anastasiu. In Romania exista 13.140 de camioane cu masa mai mare de 7,5 tone si 5.014 sub 7,5 tone. Totusi, exista speranta, deoarece recent au mai fost primite 1.500 de autorizatii de tranzitare a Ungariei, scutite de plata, iar pentru saptamana viitoare exista promisiuni pentru alte 1.300.

Presedintele ACPR a adaugat ca nici problema alocarii -pe pile- a autorizatiilor de transport nu va fi rezolvata in totalitate prin trecerea la distribuirea lor electronica. -Speram insa ca acest fenomen sa fie redus la minimum-, a precizat dl Anastasiu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.