Home Economic-Financiar Canadienii ar putea oferi 15 milioane USD pentru Oltchim Ramnicu Valcea

Canadienii ar putea oferi 15 milioane USD pentru Oltchim Ramnicu Valcea

DISTRIBUIŢI

Maine expira termenul de valabilitate al ofertei de vanzare a Combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, fiind de asteptat ca rezultatul negocierilor dintre APAPS – actionar majoritar ce detine 53,2% – si firma canadiana care a castigat oferta de cumparare, Exall Resources Limited, sa se concretizeze prin semnarea contractului de vanzare-cumparare. Oficialii romani anticipeaza sa obtina din vanzarea combinatului valcean intre 10 si 15 milioane de dolari, potrivit unei declaratii recente a presedintelui APAPS, Ovidiu Musetescu. Rezultatul rundelor de negociere dintre autoritatile romane si ofertantul canadian s-ar putea solda cu sistarea privatizarii, numai daca cele doua parti nu vor ajunge la un punct de vedere comun in privinta clauzelor ce vor compune contractul de vanzare-cumparare. De altfel, prelungirea cu 30 de zile a termenului de valabilitate a ofertei de vanzare, ceruta de firma canadiana, a fost data de Executiv tocmai pentru rezolvarea punctelor divergente din contract.

Acorduri strategice

APAPS, fostul FPS, a scos pentru prima data la vanzare pachetul majoritar de actiuni detinut la Oltchim in luna septembrie. In urma deschiderii ofertelor de cumparare, Exall Resources Limited a fost declarata castigatoare, iar pana la aceasta data, intre cele doua parti au avut loc aproximativ 40 de sedinte de negociere. Chiar daca au fost dificile, oficialii companiei Exall Resources asteapta concretizarea lor prin semnarea contractului de vanzare-cumparare. Si miscarile facute de ofertantul canadian in planul politicilor de aliante demonstreaza interesul acestuia vizavi de combinatul valcean. Exall Resources a semnat in martie un acord strategic cu firma canadiana SNC-Lavalin Engineers & Constructors pentru continuarea procesului de modernizare a celui mai mare combinat chimic din Romania. Alianta dintre cele doua companii canadiene nu este intamplatoare. Ea vine pe fondul aprobarii de catre Executiv, in toamna anului trecut, a hotararii privind garantarea unui credit extern in valoare de 215 milioane de dolari, pentru finantarea unor proiecte de modernizare a combinatului. Potrivit reprezentantilor Exall Resources, acordul cu SNC-Lavalin va permite asigurarea unor servicii de management tehnologic si identificarea unor persoane calificate din industria de profil care sa faca parte din echipele de lucru ale Exall si Oltchim. In plus, canadienii doresc ca in cazul semnarii contractului de vanzare-cumparare cu autoritatile romane sa continue procesul de modernizare la Oltchim, realizat pana acum in proportie de 50%, prin construirea unei unitati de cracare a produselor nafta, precum si a altor componente tehnologice. O parte din echipamentele necesare modernizarii vor proveni din Canada si vor constitui o parte dintre angajamentele asumate de Exall Resources fata de Oltchim.

Intr-un comunicat care marca asocierea dintre cele doua firme canadiene, dat publicitatii anul acesta, pe 1 martie, presedintele Exall Resources, Stephen Roman, declara ca este multumit ca a pus bazele acordului cu SNC-Lavalin, cea mai mare firma canadiana de inginerie si constructii. -Aceasta asociere confera companiei noastre abilitatea de a termina cu succes proiectul de modernizare a combinatului din Ramnicu Valcea-, spunea, cu aceea ocazie, presedintele Exall Resources. Firma canadiana se afla in negocieri si cu alte firme importante din domeniul petrochimic care si-au exprimat interesul de a participa in cadrul consortiului de dezvoltare al Oltchim. Compania Josephthal & Co. din New York, una dintre acestea, este pe cale sa finalizeze planurile de afaceri si de cumparare a actiunilor. La finele lunii martie, o alta companie, de data aceasta britanica, PVC Group Plc, cu sediul in apropiere de Manchester, a fost de acord sa se alature consortiului post privatizare format de Exall. La fel ca si grupul Lavalin, PVC Group va participa la majorarea capitalului social al Oltchim, dupa privatizare, si va oferi combinatului asistenta tehnica si manageriala. PVC Group are deja relatii vechi de afaceri cu Oltchim, fiind de mai bine de 12 ani furnizor pentru combinatul valcean.

Exall are pierderi

Viitorul proprietar al Oltchim, Exall Resources, administreaza si controleaza si mina de aur Glimmer din provincia Ontario. De anul trecut, firma este implicata si in concesionarea zacamintelor de aur din Romania. Compania a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, in special datorita gradului redus de aur din zacamintele exploatate, precum si pretului redus obtinut pentru metalul galben. La finele primelor noua luni de anul trecut, Exall Resources Limited inregistra pierderi nete de peste doua milioane de dolari, de doua ori mai mari decat cele consemnate in aceeasi perioada a anului trecut.

Daca APAPS va incheia contractul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni detinut la Oltchim, va realiza a doua mare privatizare, dupa finalizarea cu succes a privatizarii Bancii Agricole, una dintre gaurile negre ale sistemului bancar romanesc.

Combinatul Oltchim este specializat in proiectarea si productia de materiale chimice si petrochimice, precum si de energie electrica si termica. Capitalul social al societatii este de 322 miliarde de lei, a avut o cifra de afaceri pe 2000 de peste 4.000 miliarde de lei si un sold al datoriilor de 3.983 miliarde de lei. Actionarii Oltchim sunt APAPS, cu 53,2%, SIF Oltenia, cu 7,9%, micii actionari, care detin 38,6%, si managerii societatii, cu o cota de 0,082% din capitalul social.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.