La putin timp dupa preluarea SNTR printr-un contract de stingere a datoriei (vom reveni, in numerele viitoare, cu amanunte incendiare asupra acestui aspect) MAA catre InterAgro, grupul de firme controlat de Ioan Niculae a inceput sa -extraga- sume de ordinul milardelor, chiar zecilor de miliarde, din activitatea de distributie a -Tutunului Romanesc-. Aceasta in timp ce datoriile curente nu sunt platite integral (in special accizele), iar datoriile restante ale societatii, reesalonate de Guvern (masura aprobata de Consiliul Concurentei din toata puterea autonomiei cu care a fost investit prin lege), au un grafic de returnare mai mult decat convenabil. Toate acestea pe fondul disponibilizarii a 907 angajati, care si-au primit preavizele, valabile pana pe data de 8 a lunii viitoare. Va prezentam, in continuare, un mecanism extrem de simplu si de eficace de a scoate sume exorbitante dintr-o societate in care statul mai are, totusi, 47% din pachetul de actiuni, prin Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
InterAction strange averi de miliarde…
InterAction, acesta este numele -sondei- prin care se acopera cat de cat deficitul grupului de firme controlat de magnatul Ioan Niculae. O firma care scoate venituri exorbitante doar din completarea facturilor catre distribuitorii traditionali de tigarete. Astfel, firme de distributie care altadata aveau contracte de distributie incheiate direct cu SNTR, fiind indepartate ulterior, vin si in prezent sa ridice tigari direct de la fabrici, doar ca acolo li se factureaza marfa nu pe SNTR, ci pe InterAction si, bineinteles, ca nu la pretul de fabrica, ci cu un adaos de 5-5,5%. -Castiga, in acest mod, cel putin sapte miliarde de lei lunar-, spun surse din cadrul societatii, specificandu-ne ca tunul mai mare a fost dat, se putea altfel, inainte de scumpirea de la inceputul lunii aprilie, cand SNTR ar fi facturat circa 150 tone de filtre la pret vechi catre InterAction, care la randul ei le-ar fi facturat distribuitorilor la noul pret (cu circa 8% mai mare), plus adaosul propriu de 5,5%. Astfel, platind cate un salariat pe fiecare fabrica de tigarete, in timp ce, prin simpla completare a unor facturi, se obtin venituri de miliarde de lei, din care InterAction si-a permis cel putin la fabrica din Bucuresti sa amenajeze, chiar lipit de biroul desfacere, o incapere -dotata- cu gresie, faianta si toate cele pentru scribul de facturi.
… in timp ce SNTR vinde in pierdere
Aceasta, in timp ce membrii sindicatului acuza ca pretul de desfacere a tigaretelor (de la SNTR catre InterAction) nu acopera nici macar costurile de productie. -Va solicitam inca o data un raspuns la aceasta problema de care depinde viitorul acestei societati, raspuns care sa cuprinda si clarificari legate de urmatoarele probleme concrete:
– Efectul pe care il are in acest moment vanzarea catre SNTR SA a tigaretelor la un pret care nu acopera costurile de productie, cu alte cuvinte in pierdere, procedura careia noi nu ii putem gasi o logica intr-o economie de piata. (…)
– Explicatia procentului perceput drept comision la comercializarea tigaretelor catre distribuitori, procent care nu face decat sa reduca marja ramasa pe lantul de distributie si, deci, sa faca produsele noastre mai neinteresante pentru orice sistem de distributie-, se arata in scrisoarea sindicatului Tigareta (nr. 2149/10.0.2002), adresata Teodorei Lupa, director general al SNTR, scrisoare ramasa fara raspuns. Scrisoarea are nu mai putin de noua semnaturi si este interesant de vazut daca doamna Lupa va avea indrazneala sa puna in practica amenintarea scrisa trimisa tuturor salariatilor: -Este interzisa transmiterea de documente catre mass-media, (…) persoanele vinovate vor fi sanctionate in temeiul articolului 130 lit. i din Codul Muncii (n.r. – desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare)-. Ar fi un act de un curaj nebun sa dea afara mai toti liderii de sindicat, mai ales ca acestia urmeaza sa ia o decizie, dupa cum ni s-a spus, saptamana viitoare, daca se va deschide sau nu conflictul de munca. Din toata puterea celor 3.500 de angajati ai SNTR… mai putin cei 907 care au primit marti preavizul.
-Cutia fermecata- din Strada Verii
Revenind la problema distributiei, fostii distribuitori directi de tigarete romanesti ne-au semnalat ca, in fapt, metoda InterAction este aceeasi Marie, cu alta palarie, pana la consolidarea metodei de distributie practicata in prezent la SNTR, functionand un alt bir cam de aceeasi valoare. Astfel, inainte de a li se asterne masa in bucatarie, dupa ce fusesera alungati din camera de zi, cei care desfac pe piata, de ani de zile, Carpati, Snagov s.a. primeau spre plata, o data cu factura SNTR, si o alta tot cam de 5% din cea a SNTR pentru servicii de consultanta. Factura era emisa de firma SMK, o firma off-shore (cutie postala) se pare din Cipru, care functiona in Romania, spun sursele, chiar in sediul InterAgro.