* Desi in actele SMK, sediul din strada Verii figureaza ca depozit de tigari, in realitate in eleganta cladire din beton si sticla sunt chiar birourile lui Niculae
* SMK a obtinut contracte cu -Tutunul Romnesc- cu cteva zile inainte sa intre in legalitate
Punct de lucru pentru activitatea de distributie angro a tigaretelor romanesti – asta a ajuns sa fie sediul din -otel si sticla- al firmei InterAgro, al lui Ioan Niculae, alaturi, bineinteles, de alte destinatii ale cladirii in cauza. Cel putin asa reiese din actele oficiale de la Administratiile Financiare.
In fapt, SMK, o firma despre care am dezvaluit in numerele anterioare ale ziarului nostru, ca a incasat comisioane de zeci de miliarde de lei de la distribuitorii de tigarete in schimbul unor indoielnice servicii de consultanta, s-a incumetat si ea sa faca distributie. Pentru aceasta insa, SMK avea nevoie de autorizatie speciala de la Ministerul Finantelor, asa cum au toate firmele curate, care lucreaza in domeniu, autorizatie pentru care trebuia sa-si declare sediul social, filialele, sucursalele si punctele de lucru. Cea din urma a fost rezolvata fara probleme printr-o declaratie cum ca punctul de lucru al firmei a fost identificat in Strada Verii nr. 1-3, sector 2 Bucuresti, locul unde se afla biroul magnatului Ioan Niculae, nimeni altul decat -maharul- SNTR. Moment din care obtinerea autorizatiei a fost treaba de doar o zi (15-16 ianuarie 2002), eficacitatea functionarilor de la Finante fiind de-a dreptul remarcabila.
Mai grav este insa ca cei de la Tutunul Romanesc nu au mai avut rabdare ca SMK sa intre in legalitate, incheind in pripa cu aceasta (la data de 8 ianuarie 2002) un contract de distributie pentru 50 tone de tigarete (2,5 milioane de pachete). Altfel spus, directorul general de atunci al SNTR, transferat ulterior in dreapta ministrului Ilie Sarbu, si-a pus semnatura pe un contract cu o firma care nu putea desfasura activitati legale in domeniu, fapt susceptibil macar de abuz in serviciu.
Sa nu va inchipuiti acum ca, urmare a actiunilor de mai sus, omul de afaceri din Teleorman ar fi asistat, de la fereastra impozantului sau birou, la un du-te-vino continuu al camioanelor incarcate cu Snagov, Carpati sau Marasesti. Doar cladirea din Strada Verii nu a fost proiectata cu spatii amenajate pentru depozitarea de tigarete ieftine, astfel incat salvarea a venit tot de la SNTR, care a consimtit, prin contractul 566/28 ianuarie 2002, depozitarea tigaretelor proprietate a SMK Marketing si Distributie contra unei chirii de doi bani. Mai ramane de spus ca SMK, firma care, cum am spus, -asigura- consultanta paralela cu distributia, a intarziat la plata tigaretelor cu mult peste termenul stabilit in contract.