Fostul presedinte german Roman Herzog (intre 1994 si 1999) a declarat mai zilele trecute revistei -Focus- ca -aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana este un scandal, o imensa farsa-. De ce ar fi asa, dl Herzog explica prin faptul ca tarile respective nu sunt pregatite pentru aderare, mai avand multe de facut pentru a se alatura celor 25 de tari membre. Inca si mai precis, cele doua tari, potrivit dlui Herzog, ar trebui mai intai sa-si indeplineasca obligatiile, si apoi sa adere, urmand a nu fi primite in Uniunea Europeana -decat atunci cand vor indeplini criteriile-. Cam despre ce obligatii si criterii ar fi vorba, dl Herzog nu este aproape deloc explicit.
Una ar fi sa fie vorba despre obligatii oficiale asumate sau, dimpotriva, de unele necunoscute, sub mantia confidentialitatii, de care noi oamenii de rand nu stim, dupa cum una ar fi sa fie vorba de criterii politice sau, dimpotriva, de criterii economice. Nu de alta, dar macar sa stim la ce ne referim cand suntem stigmatizati ca obiect de -scandal- si subiect al unei -imense farse-. Mai ales ca aceasta stigmatizare intrece probabil toate aprecierile umilitoare ce ne fusesera adresate pana acum.
Desi dlui Herzog ii plac, dupa cum se vede, tratamentele la pachet, noi nu-i putem servi o replica la fel. Personal nu ma pot referi, evident, decat la Romania. Daca bulgarii accepta umilinta, e treaba lor! Probabil, si oficialii romani vor considera mai intelept sa treaca cu vedere umilitoarea apreciere. Cineva trebuie sa-i dea totusi o replica, macar asa, pentru a arata ca nu acceptam, fara sa spunem chiar nimic, oala cu laturi ce ne-o toarna cineva in cap, cu atat mai mult cu cat acel cineva este un fost presedinte al Germaniei.
Ca, din punct de vedere economic, Romania nu este pregatita sa adere in Uniunea Europeana, aceasta este o realitate care nu poate fi contestata. Indoielnic este doar ca, mai stand cine stie cat timp in afara Uniunii Europene, ar deveni mai pregatita, cand probabil mai degraba se va putea pregati din interior. Dar nu Romania este de vina ca, in ciuda nepregatirii ei economice pentru Uniunea Europeana, fapt pe care il cunoaste toata lumea, dar absolut toata lumea, ea a fost luata totusi in considerare pentru Uniunea Europeana. Explicatia ar trebui s-o ceara dl Herzog, daca n-o cunoaste, actualilor conducatori ai Uniunii Europene, inclusiv ai Germaniei, si mai ales marelui capital vest-european, inclusiv german, si abia dupa primirea explicatiei sa reflecteze daca amintitele caracterizari cu scandaluri si farse chiar se potrivesc si, mai ales, pentru cine sau din punctul cui de vedere se potrivesc.
Este de presupus ca un fost presedinte al Germaniei nu poate fi atat de naiv incat sa-si inchipuie ca, prin primirea Romaniei in Uniunea Europeana, tarile membre, inclusiv Germania, fac vreun act de caritate sau filantropie pe seama contribuabililor vest-europeni. Abia asta – adica un cadou asa, nitam-nisam – ar constitui -un scandal-!
Iar daca dl Herzog isi inchipuie cumva ca Germania si alti membri de frunte ai Uniunii Europene primesc in propria casa pe vecinul de la Est caruia ii cam put picioarele doar asa, dintr-o ratacire, se insala amarnic. Abia asta ar fi o farsa, -o imensa farsa-!
Ca romanii sunt in majoritate sarantoci si probabil unora chiar le put picioarele, nu ar fi de tagaduit. Dar preluarea lor in Uniunea Europeana are motivatii si scopuri precise. Tocmai pentru ca sunt mai sarantoci au capacitate de crestere si consum in perspectiva, ceea ce constituie un fel de -sange proaspat- pentru tarile cu piete saturate din Vestul Europei. Sigur ca asimilarea unor tari mai slab dezvoltate precum Romania va pune probleme Uniunii Europene, dar este si singura iesire din stagnare pentru membrii Vechii Europe.
Dl Herzog priveste problema cu un unilateralism aproape inspaimantator si oricum contraproductiv din punctul de vedere al insasi tarii pe care o reprezinta. Domnia sa spune ca tratamentul de favoare, mai putin exigent, fata de Romania (si Bulgaria) accentueaza neincrederea cetatenilor in Uniunea Europeana si este, de altfel, unul dintre motivele care au condus la respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda. Hai ca-i tare, s-au gasit vinovatii din cauza carora schioapata Uniunea Europeana! Nu lipsa de flexibilitate a pietei muncii, nu anchiloza privilegiilor sociale care omoara competitivitatea produselor vest-europene, nu mecanismul greoi al inovatiei, nu lipsa unei politici comunitare concertate reprezinta motivatiile pierderilor de viteza ale Uniunii Europene in concurenta globala, ci Romania si Bulgaria! Cu toata parerea de rau, a pune astfel problema se numeste delir!
Daca dl Herzog era atat de convins de raul pe care si-l facea Uniunea Europeana primind o tara ca Romania, trebuia, de la inaltimea tribunei pe care a avut-o si implicit o pastreaza, sa atraga atentia capitalului german si celui vest-european in general sa nu se mai incurce cu Romania, dar nici sa mai incurce Romania, implicandu-se direct pe piata romaneasca. De pilda, sa avertizeze E.ON Ruhrgas sa nu mai preia distributia de gaze de pe jumatate din teritoriul Romaniei ori sa tempereze societati austriece, precum OMV sau Erste, sa preia cea mai mare companie si, respectiv, cea mai mare banca din Romania. A veni insa acum sa respingi Romania ca nepregatita, dupa ce capitalul vest-european i-a preluat intreaga axa majora a economiei (productia si distributia petrolului, distributiile de gaze si electricitate, productia de otel si ciment, telefonia fixa si mobila, intregul sistem bancar), abia asta constituie -un scandal si o imensa farsa-!
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 26.12.2024, 07:15:36