România cunoaște o perioadă de dezvoltare imobiliară, având în vedere că numărul multinaționalelor care aleg piața autohtonă a crescut, iar persoanele care preferă să se mute la casă, în detrimentul apartamentelor este din ce în ce mai mare.
Dezvoltatorii imobiliari semnează noi contracte, din dorința de a le oferi clienților proprietăți la cheie, gata în cel mai scurt timp.
Graba nu trebuie să umbrească însă atenția nimănui în ceea ce privește documentele necesare pentru contractele de vânzare/cumpărare.
De exemplu, certificatele energetice sunt esențiale pentru bunul mers al tranzacțiilor de pe piața imobiliară. Este vorba despre documente oficiale, care au rolul de a identifica eficiența energetică a clădirilor.
Important de menționat este faptul că acestea pot fi emise numai de către persoane atestate, cunoscute drept auditori energetici.
Primul pas, pregătirea actelor imobilului
Proprietarii/administratorii/dezvoltatorii/investitorii trebuie să înmâneze specialistului atestat copii după o serie de acte ale clădirii/părții de clădire/apartamentului. Cel mai indicat pentru a vă spune de ce acte aveți nevoie este auditorul.
Contactarea unor auditori energetici atestati
Un pas foarte important ce trebuie făcut în vederea obținerii certificatelor energetice este contactarea unor auditori atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Aceștia vor putea să analizeze actele clădirii și să înceapă demersurile necesare pentru eliberarea documentelor necesare.
Este foarte important să alegeți bine auditorul energetic, întrucât acesta poate realiza mai rapid sau într-un timp mai lung emiterea certificatului dorit, iar prețurile pot fi liber stabilite de fiecare specialist, bazându-se pe cerere și ofertă.
Analiza imobilelor
Auditorii trebuie să se deplaseze la fața locului, pentru a obține informații suplimentare despre imobil prin observații și măsurători de specialitate.
Efectuarea calculelor de specialitate și emiterea certificatului de performanță energetică
Pe baza tuturor informațiilor obținute de specialistul atestat, acesta efectuează o serie de calcule de specialitate și apoi emite actul cerut de beneficiar.
Clădirile sunt încadrate într-una din cele 7 clase energetice, unde A este cea mai bună, iar G este cea mai puțin bună.
Potrivit legislației în vigoare, doar imobilele ce au un un consum mai mic de 125 kWh/m2/an pot fi încadrate în clasa A, pe când cele care ajung să aibă un consum anual de peste 820 kWh/m2/an vor fi încadrate în clasa G.
În comparație cu multe alte tipuri de documente necesare pentru construcții, certificatele energetice pot fi eliberate chiar și în câteva ore, în general în aceeași zi.
Atunci se obține pentru construcție o clasă energetică bună, prețul de vânzare sau închiriere al imobilelor poate spori.
În general, obținerea unui certificat energetic este un proces destul de simplu, rapid și ieftin, în schimb avantajele sunt mari.