Home Economic-Financiar Carmacilor societatii Alba Shipping li se vor -pescui- averile

Carmacilor societatii Alba Shipping li se vor -pescui- averile

DISTRIBUIŢI

Desi a tinut ani de-a randul prima pagina a cotidienelor, jaful facut de anumite grupuri de interese in Flota Romana nu va fi cunoscut, poate, in deplina sa -splendoare-, niciodata. Insa, o data cu transferul -gaurilor negre- din defuncta Bancorex in curtea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), cel putin se poate avea satisfactia ca cel putin cei care s-au bucurat de binefacerile unor posturi de conducere intr-o companie pusa pe praduit avutul public vor fi trasi la raspundere in cele din urma.

In acest sens, AVAB a depus la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VII-a Comerciala, in dosarul 3911/2000, Cererea completatoare pentru atragerea raspunderii patrimoniale a membrilor organelor de conducere ale SC Alba Shipping SRL. Motivul il reprezinta recuperarea creantei pe care AVAB o detine fata de societate, creanta in suma de 3,3 milioane de dolari, ramasa neacoperita dupa valorificarea patrimoniului debitoarei.

O istorie cu gheata… la mal

Conform unei scrisori transmise in 1999, fostului presedinte Emil Constantinescu, avocata Rodica Grigorescu, fost jurist din cadrul fostei intreprinderi de comert exterior Navlomar, mentioneaza ca -societatea Alba Shipping SRL a fost infiintata numai pentru a conferi o acoperire legala unei fraude de 31 milioane de dolari, societatea armatoare Alba Shipping plecand la drum fara capital de lucru, dar in schimb cu <pierderi> de 1,2-1,3 milioane de dolari. In iunie 1995, cand SC Alba Shipping inregistra pierderi de 4,9 milioane de dolari si cand societatea avea conturile blocate din cauza imposibilitatii rambursarii catre Bancorex a unui credit de 1,5 milioane de dolari, folosit prin deturnare de la destinatia contractuala pentru navele UzinExportImport (UEI), UEI a reziliat unilateral contractele de administrare avute cu Alba Shipping, inchiriind cele sapte nave armatorului Navrom Constanta. La data incheierii contractelor bare-boat cu Navrom atat UEI, cat si Navrom erau societati comerciale cu capital de stat. Conform acestora, clauza aditionala 38, UEI ca armator era obligata sa prezinte procesul-verbal al Board of Directors care atesta incuviintarea incheierii navelor pentru o perioada ferma de cinci ani si cu optiunea prelungirii acesteia cu inca doi ani. Este posibil oare ca FPS, prin reprezentantii sai acreditati la UEI, sa nu fi cunoscut afacerea?-.

Singurul eveniment notabil inregistrat la acea data a fost destituirea intregii conduceri a Bancorex Constanta in mai 1997, insa, Dan Ion, fostul director Bancorex, a ajuns (probabil datorita profesionalismului de care a dat dovada) director la Banca Turco-Romana (terminata si ea intre timp). Fata de acesta ramane intrebarea de ce nu a executat garantiile impotriva UzinExportImport sau Navrom in momentul in care ratele si dobanzile aferente nu s-au platit la scadenta?

Paramele ce leaga interesele

Cert este ca acesta este un mic aspect dintr-un lant intreg de initiative dubioase, care nu se puteau desfasura fara complicitatea, buna-cunostinta a celor din conducerea societatii. Creanta totala, in valoare de 3,5 milioane de dolari, a fost preluata de la Bancorex, prin Contractul de cesiune de creanta nr. 90772/24 iunie 1999. Cererea completatoare, prin care i se solicita instantei sa dispuna ca directorul general Octavian Vasilescu si administratorii Rodica Grigorescu si Vili Dumitrache sa raspunda cu bunurile proprii pentru datoria pe care SC Alba Shipping SRL o are la AVAB, urmeaza cererii de atragere a raspunderii patrimoniale adresate aceleiasi instante in noiembrie 2002, in dosarul 3038/1998, prin care erau chemati sa raspunda pentru modul fraudulos in care au condus societatea pe care au adus-o in incetare de plati, administratorii Dumitru Diculescu, Traian Radu, Corneliu Mihai, Corneliu Leu. -Cererea completatoare demonstreaza ca activitatea legala a AVAB nu inceteaza pana la recuperarea totala a datoriilor si in acest proces juridic vor fi atrase toate persoanele care au administrat societatea-, sustin oficialii AVAB.

Administratorii Dumitru Diculescu, Traian Radu, Corneliu Mihai, Corneliu Leu se fac vinovati de neactionarea in instanta a propriilor debitori, pentru recuperarea creantelor provenind din anii 1995, 1996, creante care s-au prescris, ceea ce a condus la falimentul societatii, au folosit creditele acordate societatii in interes propriu si al altor societati, au efectuat acte de comert in interes personal sub acoperirea societatii. In ceea ce-i priveste pe directorul general Octavian Vasilescu si administratorii Rodica Grigorescu si Vili Dumitrache, pe langa motivele anterioare, comune cu cele din cererea de atragere a raspunderii patrimoniale, conform Raportului de expertiza contabila, reiese ca nu au respectat prevederile Codului comercial si ale Legii nr. 82/1991 in ceea ce priveste tinerea in regula a registrelor obligatorii precum: Registrul Inventar, Registrul Jurnal, iar starea de faliment a societatii a fost facilitata de existenta unor nereguli financiare, de neglijenta sau imprudenta in gestionarea societatii.

In continuare, AVAB va analiza activitatea desfasurata de persoanele care au asigurat conducerea societatilor, urmarind, acolo unde sunt elemente, stabilirea raspunderii acestora pentru nerambursarea creditelor contractate. In aceste cazuri se vor formula cereri de atragere a raspunderii patrimoniale a persoanelor care au indeplinit functia de administrator, director general, director sau director executiv, ori care au avut calitatea de actionar/asociat la societatea comerciala debitoare si din vina carora creditele nu au fost restituite.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.