La sfarsit de an, Ministerul Finantelor a tras linie in ceea ce priveste rezultatele economiei romanesti. Seful Finantelor, Mihai Tanasescu, a anuntat ca anul acesta a fost unul in care atat politicile bugetare, cat si cele fiscale au traversat o perioada ascendenta din punct vedere al reformelor, dar mai ales al efectelor in plan economic. Pe de cealalta parte, la capitolul minusuri Tanasescu a punctat aceeasi problema ridicata de cotele mari ale evaziunii fiscale, legatura inca nu foarte buna dintre contribuabili si administratia fiscala.
Calificativ de tara mai bun
Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a precizat ca, pentru anul viitor, agentia de evaluare financiara Standard & Poor*s va imbunatati, cel mai probabil in luna martie, calificativul acordat Romaniei pana la nivelul celui obtinut de Bulgaria.
-Acest an a insemnat revenirea pe pietele internationale de capital cu obligatiuni cu maturitati mai lungi, de 10 ani. Aceste realizari au fost confirmate de catre agentiile de rating, dar Romania se afla inca sub nivelul Bulgariei sau al altor tari. Le vom ajunge din urma probabil in luna martie 2003, cand Standard & Poor*s va imbunatati din nou ratingul Romaniei-, a spus Tanasescu.
Referitor la neajunsurile carora nu le-a putut inca gasi o solutie fericita, Ministerul Finantelor a precizat ca -au existat mari deficiente pe linia evaziunii fiscale si de aceea am propus unificarea controlului Garzii Financiare si al Politiei Economice-. Ministerul Finantelor va propune, incepand cu prima luna a anului viitor, modificarea legislatiei, pentru eliminarea secretului fiscal, dar si eliminarea celebrei si hulitei taxe de drum, care va deveni o componenta de baza a accizei. Solutia va obliga practic toate rafinariile sa-si urmareasca cantitatile de combustibil plecate catre beneficiari in orice zona a tarii, in asa fel incat evaziunea din domeniu, si asa destul de mare, sa-si mai piarda din aripi.
-Exista aceasta relatie de confidentialitate intre Fisc si contribuabil in toate tarile, dar cred ca in Romania avem nevoie in acest moment de eliminarea lui pentru o mai mare transparenta-, a precizat Tanasescu. Referitor la politica fiscala, ministerul intentioneaza sa elaboreze, anul viitor, legislatia privind revizuirea transelor impozitului pe venitul global si reducerea cotei minime a acestuia.
De asemenea, impozitul pe dividend va creste, pentru a fi armonizat cu cel pe profit, cadrul legislativ urmand sa apara tot anul viitor.