Home Economic-Financiar Cartile de credit sunt inca necunoscute majoritatii romanilor

Cartile de credit sunt inca necunoscute majoritatii romanilor

DISTRIBUIŢI

Actualmente, aproximativ 10% din populatia matura a Romaniei utilizeaza cartile de credit prin serviciile BCR, Banc Post si BRD, s-a mentionat in cadrul mesei rotunde cu tema -Plati electronice. Optiune sau obligativitate?-, organizata de FinMedia. Asa cum era de asteptat, discutiile purtate au evidentiat existenta unor opinii diferite pe aceasta tema. -Obligativitatea introducerii platii electronice, macar la plata salariilor, pleaca de la o necesitate, deoarece altfel nu putem reduce costurile-, a afirmat Elena Petculescu, presedintele Banc Post. Ea a exemplificat ca, anul trecut, s-au cheltuit 137 miliarde de lei numai pentru transportul banilor la sucursalele Banc Post. De asemenea, aceasta banca, avand obligativitatea platilor sociale, la plati cash de peste 8.000 miliarde de lei lunar, trebuie sa plateasca la BNR un comision de 0,5% pentru transferul banilor. Elena Petculescu a mai afirmat ca, din pacate, multi oameni nu cunosc avantajele utilizarii cardurilor si ca sindicatele sunt, in general, impotriva sistemului de plata a salariilor pe carduri. -Putini stiu, de exemplu, ca dobanda pentru disponibilul aflat pe card poate ajunge, actualmente, pana la 22%, in timp ce dobanda la vedere este cuprinsa intre 7 si 9%-, a spus presedintele Banc Post.

Populatia nu poate fi obligata sa utilizeze cardurile

In opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, luarea unor masuri in forta pentru utilizarea sistemului de plati electronice, fara culturalizarea clientilor bancari, nu reprezinta o solutie viabila. De altfel, lipsa de educatie a populatiei, in special a celei din mediul rural, unde oamenii vor sa vada -caramida de bani-, reprezinta unul dintre motivele pentru care cardurile nu sunt utilizate pe scara larga in Romania. -Anul trecut, ca prim-ministru, mi-am propus sa platesc bugetarii prin carti de credit si n-am reusit. E momentul sa repornim aceasta ofensiva, deoarece inclusiv bugetul poate avea o fluidizare mai clara-, a afirmat Isarescu. Trecand la sfaturi practice pentru viata de zi cu zi a romanului, guvernatorul BNR a spus ca… cu cat ai salariul mai mic, cu atat trebuie sa-ti dramuiesti mai bine banii. Cine are carte de credit nu mai pierde la maruntis, atunci cand vanzatorul nu are sa-i dea restul, pentru ca platile se fac la zecimala. Toate bune si frumoase, dar, actualmente, in Romania, foarte putine sunt magazinele in care se accepta cartile de credit ca instrument de plata. De altfel, potrivit afirmatiilor presedintelui Banc Post, comerciantii sunt si principalii combatanti impotriva utilizarii cardurilor ca mijloc de plata. Cartile de credit -lasa urme- si, practic, nu se mai poate face evaziune fiscala.

Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei parlamentare pentru comunicatii si tehnologia informatiei, considera ca, pentru dezvoltarea la nivel national a sistemelor de plata electronice, statul ar putea acorda facilitati pentru firmele care utilizeaza aceasta modalitate de plata, dar trebuie vazut daca bugetul poate suporta o noua facilitate. In opinia sa, nu exista posibilitati de a obliga populatia sa utilizeze cartile de credit, dar pot fi create facilitati de plata utilizatorilor, prin introducerea pe scara cat mai mare a sistemelor POS, pentru a se evita deplasarea pana la bancomat.

Numarul bancomatelor este redus

In prezent, Romania dispune de putine aparate prin care se pot realiza tranzactii electronice, numarul bancomatelor fiind de 850, iar al punctelor electronice de plata in magazine (POS) de aproximativ 1.400. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, considera ca numarul aparatelor prin care se pot realiza tranzactii electronice este redus la nivel national, in raport cu populatia activa care ar putea beneficia de utilizarea cartilor de credit, ca urmare a costului ridicat al unui bancomat – aproximativ 20.000 de dolari. Cat priveste interoperabilitatea dintre bancomate, BNR a stabilit regulamente minime, dar nu a realizat o strategie in ceea ce priveste uniformizarea sistemului de plati electronice la nivel national. Ghetea este de parere ca introducerea sistemelor electronice de plata trebuie sa fie in conformitate cu cerintele pietei. La randul sau, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a spus ca o fortare a populatiei pentru a utiliza cardurile nu poate fi productiva. -Daca vom sari peste anumite etape, s-ar putea crea o serie de disfunctionalitati in sistemul bancar, asa cum s-a intamplat in cel bursier, in 1995, cand s-a creat Bursa de Valori, fara ca piata sa fie pregatita-, a afirmat Lazea.

Presedintele ARB a subliniat ca, pentru dezvoltarea si siguranta tranzactiilor electronice, este necesar sa existe o colaborare intre bancile comerciale, BNR si stat. In speranta ca aceasta colaborare va exista, nu doar la nivel declarativ, ramane de vazut peste cat timp in Romania nu va mai predomina sistemul de plata cash, care deterioreaza imaginea tarii. Pentru ca, asa cum a afirmat Mugur Isarescu, plata cu sacul denota evaziune si putem fi taxati ca un stat posibil mafiot.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.