Prevederile oricarei legi pot fi ocolite, elegant, cu ajutorul unui avocat sclipitor. Asa s-a intamplat si in cazul imobilelor dobandite in baza Legii 112/1995. Desi actul normativ interzicea instrainarea bunurilor inainte de 10 ani, 40% din acestea au putut fi vandute. Cum? Gratie tocmai tertipurilor avocatesti invocate mai sus. Asadar, initiativa legislativa prin care se permite instrainarea imobilelor, aprobata zilele trecute, vizeaza doar acei proprietari care in toata aceasta perioada fie n-au dorit vanzarea lor, fie nu au consultat un avocat bun.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in aceasta saptamana, o initiativa legislativa depusa de deputatul PC Petru Calianu, prin care se permite instrainarea imobilelor care au fost cumparate in baza Legii 112/1995, lege care interzicea vanzarea acestora pe o perioada de 10 ani de la achizitionare.
Cine a vrut sa vanda a facut-o!
-Cel putin 40% din <proprietatile imperfecte> dobandite in urma Legii 112 sunt astazi deja <vandute> de fapt, caci actiunea <tertipurilor avocatesti> – care descurca totul acolo unde exista o frana sau o piedica legala – s-a observat si a produs consecinte evidente. Astfel incat, o buna parte din <ceea ce era de vanzare> s-a vandut deja pana astazi si fondul disponibil se va suplimenta doar putin si, pana la urma, nesemnificativ-, precizeaza Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universite Francophone Internationale – Bruxelles. Ca piata imobiliara nu va fi -miscata- in nici un fel de -ridicarea- acestei interdictii la vanzare este de parere si Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM). -Nu se va intampla nimic spectaculos pe piata imobiliara romaneasca, urmare a ridicarii interdictiei de vanzare a caselor dobandite in baza Legii 112, pentru ca 80% din proprietarii acestora locuiesc in ele si vor continua sa locuiasca. Doar 20% din ele probabil ca vor fi vandute-, precizeaza Zamfir, confirmand, totodata, ca parte din aceste case au fost deja instrainate. Cu ele sau fara ele, deficitul de locuinte va persista si in perioada urmatoare, spun analistii, pentru ca cei care au cu adevarat nevoie de o casa tot nu vor putea ajunge la acest gen de imobile. -Piata va ramane si maine <insetata> de apartamente de bloc, pentru tineret fara un acoperis deasupra capului si incapabil sa se <califice> pentru un credit ipotecar si, astfel, sa intre in randul lumii-, este de parere Silvestri.
Preturi de 15 ori mai mari
In ceea ce priveste preturile la care aceste bunuri vor fi scoase pe piata, analistii prognozeaza preturi de 15 ori mai mari, comparativ cu cele la care au fost dobandite. -Si acum vor castiga <cei care au> si vor dobandi bani multi <improprietaritii> care au cumparat apartamente acum sapte-opt ani, cu pana la 10.000 de dolari, si astazi le vor putea vinde, cu participarea <Marelui Speculator Complice> care ramane Statul roman, cu de peste 15 ori mai mult (si cateodata si mai mult)-, anticipeaza Silvestri.
Chinurile -facerii-
Trebuie reamintit ca inainte sa fie aprobata, in aceasta saptamana, de catre Camera Deputatilor, initiativa legislativa depusa de deputatul PC Petru Calianu a fost respinsa de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, in sedinta din 20 octombrie 2005. Guvernul a emis, de asemenea, un punct de vedere in care arata ca nu sustine adoptarea acestei propuneri legislative, in timp ce doar Consiliul Legislativ a avizat favorabil aceasta propunere legislativa. Initiativa lui Calianu a mai fost respinsa si de Comisia pentru administratie publica, sesizata in avizare. Astfel, plenul Camerei Deputatilor a decis, in sedinta din 9 martie 2006, sa restituie initiativa la comisie, spre o noua dezbatere, urmand a se intocmi un raport suplimentar.
Examinarea acestei propuneri legislative a fost reluata de catre Comisia juridica, ce a elaborat un raport inlocuitor, in care decide adoptarea acesteia si retrimiterea spre examinare plenului Camerei. Initiativa legislativa a fost adoptata, marti, de catre Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, cu 221 de voturi pentru, 23 impotriva si doua abtineri.