Un element-cheie din pachetul legilor proprietatii este modalitatea de despagubire a celor care-si revendica imobilele nationalizate in cazurile in care restituirea in natura nu mai este posibila. Astfel, fostii proprietari care nu isi pot primi imobilele in natura vor fi despagubiti in actiuni, fapt ce a starnit deja reactia negativa a reprezentantilor asociatiei proprietarilor deposedati abuziv. -Au fost vandute numeroase case pentru care statul nu detinea titlul de proprietate, fapt ce incalca chiar si prevederile Legii 112/ 1995, potrivit careia statul nu poate instraina un bun pentru care nu are titlu-, ne-a declarat Maria Teodoru, presedintele Asociatiei de Proprietari. In ciuda acestor argumente, proiectul de lege promovat de guvern prevede ca, in situatia in care casele nationalizate au fost deja vandute, acestea vor ramane in proprietatea celor care le-au cumparat, fostii proprietari urmand sa primeasca despagubiri sub forma de actiuni la Fondul Proprietatea.
Valva mare pe marginea pachetului de legi referitor restituirea proprietatii imobiliare preluata in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Potrivit declaratiilor primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, pachetul de legi, pentru care executivul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului, aduce solutii -concrete si eficiente- cu privire la modalitatea de despagubire a fostilor proprietari care nu isi mai pot primi bunurile inapoi.
-Persoanele care si-au cumparat in conditiile legii case ce au fost nationalizate vor ramane in posesia acestor locuinte, urmand ca fostii proprietari sa fie despagubiti. Fostii proprietari care si-au vazut casele vandute nu mai pot sa primeasca locuinta inapoi, deci vor primi despagubiri in bani, iar cei care au reusit sa le cumpere in conditiile legii vor ramane in case-, a spus Tariceanu. Solutia propusa de actualul guvern vizeaza acordarea de instrumente financiare care sa poata fi transformate rapid in bani. Se vor acorda titluri de plata care vor fi cotate la bursa, pentru ca in acest fel nivelul despagubirilor sa nu se plafoneze.
100.000 de case, cumparate la preturi de nimic
Totusi, oricat de bine intentionat ar fi acest pachet de legi, noua modalitate de despagubire a fostilor proprietari care nu isi pot primi imobilele in natura isca mari controverse. In ciuda faptului ca intalnirea organizata ieri ii viza, in mare masura, pe cei care urmeaza sa beneficieze de pe urma acestui pachet de legi, acestia nu au fost prezenti la dezbateri. Si nu pentru ca nu au vrut, ci pentru ca nu au fost invitati. Maria Teodoru, sefa Asociatiei Proprietarilor deposedati abuziv, ne-a declarat telefonic ca neacordarea bunurilor in natura in schimbul unor actiuni nu este decat o pacaleala. -Au fost vandute case la preturi de nimic, case pentru care statutul nu avea titlu de proprietate si, prin urmare, pe baza Legii 112/1995 nu avea voie sa le instraineze. Este vorba despre 100.000 de case, toate centrale, care au fost vandute fara titlu si pentru care ar trebui ca actul de vanzare-cumparare, incheiat in afara legii, sa se anuleze fara interventia justitiei-, ne-a precizat Teodoru.
Parerea ministrului Bogdan Olteanu este insa alta: -Decizia finala in ceea ce priveste valabilitatea actului de proprietate asupra locuintei al fostului chirias va fi luata de instantele de judecata. In cazul in care instanta va decide nulitatea actului incheiat intre primarie si fostul chirias, locuinta in cauza va fi restituita fostului proprietar-. In prezent, la nivelul instantelor judecatoresti se afla in derulare aproximativ 12.000 astfel de procese. Desi Olteanu declara ca se va restitui -tot, fara exceptii- prevederea nu se refera decat la sedii de partide, ambasade, spitale, adica in jur de 5.000 de locatii din cele 128.000 de proprietati revendicate.
Titlurile de valori vor putea fi emise din 2006
Cum va functiona de fapt aceasta lege? Titlurile de despagubire vor putea fi valorificate rapid, prin transformarea lor in actiuni la societatile care vor contribui cu o parte din capitalul social la Fondul Proprietatea (vezi tabelul de mai jos). Fondul Proprietatea va avea obligatia platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. In paralel, Ministerul Finantelor va pregati o licitatie in vederea selectionari societatii de administrare a acestui fond, care va fi o societate internationala de prestigiu. Secretarul de stat din MFP, Nicolae Ivan, estimeaza ca licitatia va putea avea loc in toamna acestui an, urmand ca emiterea titlurilor de plata sa fie operationala la inceputul anului viitor. Beneficiarii titlurilor de despagubire pot alege sa le transforme in bani dupa mai putin de un an si jumatate de la adoptarea legii sau sa le pastreze pe bursa, urmand sa primeasca dividende.
Presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, a insistat asupra faptului ca trebuie sa se faca diferenta intre actiunile fondului si actiunile care intra in fond. Pe langa actiuni, in fond vor intra si creantele in dolari pe care statul roman le are de recuperat de la 13 state, creante care se ridica la 2,2 miliarde de dolari, din care cea mai mare parte – 80% din suma, adica 1,7 miliarde de dolari – o reprezinta cea provenita din relatia cu Irakul.