Home Economic-Financiar Cat si mai ales pentru ce va primi Romania bani de la...

Cat si mai ales pentru ce va primi Romania bani de la Uniunea Europeana

DISTRIBUIŢI

Pentru Romania s-au facut deja calculele. Uniunea Europeana a stabilit ce fonduri va primi tara noastra in urmatorii sapte ani. Peste 16 miliarde de euro vor putea fi astfel folosite pentru programe din domeniile prioritare: infrastructura de transport, competitivitate economica, infrastructura de mediu, dezvoltare regionala si asistenta tehnica. Banii vor intra insa in pusculita statului roman doar pe baza proiectelor intocmite de autoritatile de la Bucuresti.

Potrivit noului acquis privind Politica de Coeziune, fiecare stat membru este obligat sa elaboreze un Cadru Strategic National de Referinta – document de referinta pentru programarea Fondurilor Structurale si de Coeziune. CSNR, intocmit de autoritatile romane, prezinta astfel domeniile de activitate, respectiv fondurile ce vor fi alocate Romaniei in perioada 2007-2013 de catre Uniunea Europeana. Prioritatile Romaniei vor fi asadar, in urmatorii sapte ani, din punct de vedere al destinatiei fondurilor europene, dezvoltarea infrastructurii de baza la standarde europene, imbunatatirea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti, dezvoltarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman si constructia unei capacitati administrative eficiente.

Peste patru miliarde de euro pentru infrastructura de transport

16,87 milioane de euro. Atat va primi Romania de la Uniunea Europena in perioada 2007-2013 pentru realizarea proiectelor din domeniile prioritare. Cea mai mare parte din aceasta suma, respectiv 4,01 miliarde de euro, va fi alocata infrastructurii de transport. Aceasta va -inghiti-, in 2007, 289 milioane de euro, 409 milioane de euro in 2008, 542- in 2009, urmand ca alte 639, 674, 710, respectiv 747 milioane de euro sa fie alocate in fiecare an, pana in 2013. De ce atatia bani pentru infrastructura de transport? Pentru ca este la pamant si necesita investitii serioase. Fara autostrazi si drumuri bune, Romania nu va putea fi numita tara europeana. -Investitiile in infrastructura de transport vor imbunatati retelele de transport rutier, feroviar, aerian, fluvial si maritim, acordand prioritate proiectelor aflate pe reteaua TEN-T (n.r.- coridoarele pan-europene IV, VII si IX). De asemenea, se va imbunatati gradul de conectare a infrastructurii nationale si regionale la reteaua TEN-T. Investitiile vor conduce la sporirea accesibilitatii la pietele regionale, nationale si internationale, reducerea timpilor de deplasare si a costurilor de transport pentru pasageri si marfa, precum si la cresterea calitatii serviciilor de transport-, se arata in documentul mentionat.

Aceeasi suma pentru mediu

Tot prioritar, daca judecam cel putin dupa sumele ce urmeaza sa fie alocate acestui sector, este infrastructura de mediu. In perioada 2007-2013 vor fi alocate fonduri europene de aproximativ patru miliarde de euro. Sumele pe care Romania urmeaza sa le primeasca anul viitor depasesc cu putin 300 milioane de euro, dar ajung insa la 720, respectiv 738 milioane de euro, in 2012 si 2013. -Investitiile in infrastructura de mediu vor contribui decisiv la atingerea standardelor europene privind alimentarea cu apa, canalizare, managementul deseurilor, protectia atmosferei si a mediului natural. O atentie deosebita va fi acordata prevenirii inundatiilor si combaterii eroziunii in zonele costiere, in vederea reducerii impactului economic si social al unor astfel de fenomene-, se precizeaza in Cadrul Strategic National de Referinta.

Dezvoltare regionala de 3,2 miliarde de euro

Din pacate, anumite regiuni ale tari sunt in acest moment insuficient dezvoltate, zonele rurale fiind in continuare slab dezvoltare si neatractive, intrucat populatia din aceste zone s-a concentrat, excesiv, potrivit autoritatilor, pe activitatile agricole. Asadar, pentru dezvoltarea regionala a Romaniei, Uniunea Europeana va aloca, in perioada 2007-2013, fonduri de 3,275 miliarde de euro.

O suma considerabila va fi acordata tarii noastre si pentru domeniul -resurse umane– 3,050 miliarde de euro. Domeniul este considerat de autoritati prioritar, intrucat sistemul de educatie si pregatire profesionala este insuficient dezvoltat, somajul este inca la un nivel ridicat, iar serviciile sociale si de sanatate sunt slab dezvoltate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.