Home Economic-Financiar CCIR vrea sa aduca in Romania o banca din China acuzata de...

CCIR vrea sa aduca in Romania o banca din China acuzata de spalare de bani

DISTRIBUIŢI

Explozia relatiilor comerciale romano-chineze din ultimii ani nu putea lasa domenii in care acestia sa nu penetreze. Daca nu au trecut prea multe zile de la demararea primului proiect imobiliar destinat in exclusivitate comunitatii chineze, iata ca in curand zvonurile privind intrarea unei banci comerciale chineze pe plaiuri mioritice poate deveni certitudine.

Cum o institutie bancara este necesara oricarei comunitati de afaceri, indiferent de considerentele pe care aceasta e constituita, totul pare a fi in regula. Apar semne de intrebare in momentul in care observam ca, persoane care ar trebui sa fie extrem de exigente in selectarea partenerilor de afaceri, si am numit aici conducerea a ceea ce a mai ramas din Camera de Comert si Industrie a Romaniei, judeca cel putin ciudat. Astfel, vicepresedintele ales in conditii nestatutare, Dragos Seuleanu deschide larg bratele si face lobby unei banci care a fost implicata intr-un scandal de spalare de bani. Mai mult, -Financial Times- scria anul trecut ca Bank of China, cea de a doua institutie financiara ca marime din bastionul comunist asiatic, are credite neperformante raportate la total imprumuturi de 33%. Acest scandal coroborat cu un altul despre care presa internationala a relatat, de asemenea – un inalt functionar al Bank of China a fugit cu 120 milioane de dolari ( mai putin decat au luat altii de pe la noi) -, sifoneaza serios blazonul asiatic. Sub acest colb gros, titlurile primite de la prestigioase reviste economice palesc (nu de alta, dar sunt destui carcotasi care afirma ca premiul e dictat de bugetul de publicitate alocat, si mai putin de performantele reale).


Dupa pseudorevolutia din 1989, pana in zilele noastre, numarul firmelor chineze inmatriculate in Romania a ajuns la aproape 8.000. Varful de sezon a fost anul 1998, cand in spatiul carpato-danubiano-pontic s-au -asezat- aproximativ 1.556 de companii cu capital chinez. La capitolul investitii, ponderea finantatorilor asiatici acopera 1,23% din totalul investitiilor straine, ocupand locul 16 in topul realizat pe criteriul volumului total al plasamentelor.

Cele mai multe finantari introduse in Romania s-au materializat in 2004: 55 milioane de dolari. Dintre companiile prezente pe piata din Romania, cele mai importante au ca obiect de activitate comertul.

Din nefericire pentru noi, balanta comerciala pe relatia China este una deficitara. Daca in topul statelor de provenienta a importurilor regasim China pe o pozitie fruntasa, cu un procent de 3,9%, exporturile romanesti catre statul asiatic nu sunt prea consistente, fiind inferioare procentului de 2%.

Cine e bank of China?

Declaratiile recente ale lui Dragos Seuleanu afirma disponibilitatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (partea ramasa sub papucul lui Babiuc) de a dinamiza relatiile comerciale dintre cele doua tari, care ar fi fluidizate de prezenta unei reprezentante a Bancii Chinei pe taramurile mioritice.

Incepand cu anul 1989, Bank of China a fost inclusa in Fortune Global 500. Valoarea actiunilor claseaza institutia pe locul doi in China si pe locul 11 in lume. Anul trecut, un consortiu de banci in frunte cu Royal Bank of Scotland au platit trei miliarde de dolari pentru un pachet de actiuni de 10% Bank of China.

Problemele interne

In 2002, presa straina relata despre un prejudiciu de 480 milioane de dolari datorat filialei din New York, managerii de aici fiind gasiti vinovati. Actiunea este de mare amploare, existand complici la reprezentantele din provincia chineza Guangdong, in Hong Kong si Vancouver.

Bancherii arestati in 2004 au fost acuzati ca timp de 13 ani au sustras bani din conturile bancii si i-au redirectionat in conturile unor firme-fantoma, avand de gand sa -spele- banii in cazinourile din Las Vegas. La scurt timp, fostul director al filialei din Hong Kong a Bancii Chineze era implicat intr-o ancheta privind imprumuturi suspecte. In septembrie 2005, SUA au acuzat Bank of China ca face parte din reteaua nord-coreeana de spalare a banilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.