Președintele Klaus Iohannis a refuzat să-l promulge, Consiliul Fiscal instituţie înfiinţată la cererea expresă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a monitoriza acţiunile Guvernului l-a avizat negativ, Guvernatorul BNR a demonstrat că nu poate fi implementat, CE și FMI sunt îngrozite de ce s-ar putea întâmpla în România doar PSDiștii ne aruncă praf în ochi că Noul Cod Fiscal ne va îmbogăți. Ei bine, nu-i așa. Am arătat AICI că persoanele fizice care găzduiesc gratuit sediile sociale în locuințe vor plăti și de 20 de ori mai mult pe suprafața respectivă.
Și impozitele pe apartamente și case vor crește ți toți proprietarii de imobile vor fi afectați. Dacă în prezent impozitul pe locuință se calculează prin aplicarea unui procent de 0,1% asupra unei valori stabilite prin lege, în Noul Cod Fiscal procentul crește până la 0,2% iar valoarea de impozitare se mărește cu aproximativ 10%. Dar să analizăm care este marele câștig al populației din scăderea TVA. Impozitele și contribuțiile pentru activitățile independente se vor majora semnificativ pentru cei care au și contract de muncă.
Noul Cod Fiscal relaxează doar comercianții pentru că populația nu va câștiga lunar mai mult de 9,5 lei de persoană în urma scăderii TVA cu 5% dar impozitul pe case și apartamente se va mări de mai mult de două ori.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, la produsele alimentare în luna iunie față de luna mai s-a înregistrat o scădere a Indicelui Prețurilor de Consum (IPC) pentru produse alimentare cu 8,23% în urma scăderii TVA cu 15%. IPC măsoară schimbarea de preț a unui coș de produse care se presupune a fi achiziționat de către consumatorul mediu urban, relevant din perspectiva cheltuielilor efectuate de o gospodărie tipică. Așadar experiența cea mai recentă ne arată că 54,8% din reducerea de TVA acordată de guvern a ajuns în buzunarele populației, diferența rămânând comercianților. Dacă păstrăm proporția, din reducerea de TVA de 5% acordată de guvern doar 2,74% va ajunge la populație. Evident că pentru produsele nealimentare nu va mai fi nicio scădere. Tot INS ne anunță că un român cheltuie lunar în medie 850,86 lei din care 21,8% reprezintă mărfurile alimentare și 19,1% plata serviciilor, total 40,9%, adică 348 lei lunar. În rest banii se duc 21,7% pe alimente, 16,7% pe taxe și impozite și 15,6% reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.
Dacă aplicăm procentul pe care sperăm că-l vor scădea comercianții în urma reducerii TVA obținem fabuloasa sumă de 9,5 lei de persoană pe lună. Deci ce ne oferă de fapt Noul Cod Fiscal? Și dacă ni se va oferi nouă reducerea de 5% a TVA fiecare persoană va câștiga maxim 17 lei pe lună. Adică 4 EURO pe lună.
Scăderea TVA va fi benefică doar pentru marile lanțuri de magazine care oricum externalizează profitul nu întorc banii în locuri de muncă așa cum visează incompetenta Rovana Plumb.
În schimb, Noul Cod fiscal crește impozitul pe locuință. Dacă în prezent impozitul pe locuință se calculează prin aplicarea unui procent de 0,1% asupra unei valori stabilite prin lege, în Noul Cod Fiscal procentul crește până la 0,2% iar valoarea de impozitare se mărește cu aproximativ 10%. Așadar ești proprietar? Plătește și nu uita să votezi PSD care e un partid social-democrat: ia de la amărâți(proprietarii de apartamente și case) și dă la bogați (Carrefour, Kaufland, Cora, Orange, Vodafone, OMV etc.).
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane