Cursul valutar rămâne în cumpănă în acest debut de săptămână. Sunt așteptate cu nerăbdare cifrele de la INS care arată cine a contribuit mai mult la surprinzătoarea creștere economică de 5,7% anunțată pentru primele trei trimestre ale anului 2007.
Analiștii fac multiple scenarii, mai mult sau mai puțin diferite. Unii cred că acest scor, pe care puțini ar mai fi pariat, a fost rezultatul exclusiv al boomului imobiliar cu puternice inflexiuni de bubble. Alții pun eșecul propriilor previziuni pe seama unei resimțiri mai puțin accentuate a crizei din agricultură. Nimeni însă nu îndrăznește să spere că acest indicator economic destul de bun, confirmat și de statisticile despre investițiile destul de însemnate cantitativ, ar putea fi rezultanta saltului serviciilor sau măcar al industriei.
Numărul pesimiștilor rămâne superior celui al optimiștilor și nimeni nu ar paria prea mult pe realizarea unei creșteri economice de 6% la final de an. După cum tot mai puțini sunt cei care cred că leul se va mai întoarce prea repede la nivelul atins în vară. Despre inflație, cam toată lumea pregătește explicații pentru ratarea foarte probabilă a țintei stabilite de BNR.
Pesimismul de care dau dovadă analiștii pentru ultimul semestru se datorează faptului că vremea rea pune stavilă sectorului construcțiilor, consumul crește în apropierea sărbătorilor iar presiunea pe cerere urcă prețurile și inflația. Sigur, speranța ar putea veni de la serviciile care așteaptă multe de la decembrie. Până atunci trebuie să așteptăm, însă, să vedem tabloul complet pentru 9 luni din 2007. Iar în această așteptare, euro a sărit din nou de pragul de 3,5 lei. Deși majoritatea pronosticau pentru această săptămână o coborâre foarte aproape de nivelul de 3,4 lei. Dar se pare că nici rezultatele pozitive nu mai pot drege imaginea unei economii văzute de mulți lăsată să se dezvolte la voia întâmplării.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane