Home Economic-Financiar Cea mai mare investitie din sectorul energetic, alocata la Paroseni

Cea mai mare investitie din sectorul energetic, alocata la Paroseni

DISTRIBUIŢI

La centrala termoelectrica din Paroseni, care alimenteaza cu caldura in sistem centralizat localitatile Lupeni, Vulcan, Aninoasa si Petrosani (Valea Jiului), au fost demarate programe de dezvoltare cu finantare externa a capacitatilor de productie, printre care si proiectul ,,Reabilitarea grupului nr. 4 – 150 MW Paroseni**. Aceasta este cea mai mare investitie realizata in sectorul energie dupa 1989. Costul total al proiectului este de 137 milioane de dolari si e finantat integral din credite externe. Blocul energetic de 150 MW, instalat in anul 1964, proiectat sa functioneze pe huila de Valea Jiului, va produce atat energie electrica, cat si termica, asigurand livrarea in conditii optime a agentului termic necesar incalzirii locuintelor din Valea Jiului, precum si prepararii apei calde menajere in zona in urmatorii 30-40 ani.

Proiectul a demarat in martie 2000 la Tokyo, cand Termoelectrica, filiala Paroseni, a semnat un contract comercial cu consortiul japonez Itochu-Hitachi-Toshiba pentru reabilitarea grupului 4 de 150 MW si 150 gigacalorii din CET Paroseni. Durata de realizare a investitiei este de 39 de luni, iar specialistii estimeaza ca lucrarea va fi finalizata in vara anului 2006.

Reabilitarea grupului 4 consta in principal din montarea unui cazan energetic nou de fabricatie japoneza de 540 t/h cu incadrarea in normele europene de emisii, montarea unei turbine noi in cogenerare, de provenienta ucraineana, achizitionata in anii *90 si nepusa in functiune, precum si montarea unui generator nou de 176 Mw, de fabricatie japoneza.

Pe langa lucrarile de reabilitare mentionate mai sus, sunt in derulare si alte lucrari la instalatiile anexe respectiv reabilitarea retelei de apa fierbinte din sistemul de termoficare al Vaii Jiului, esalonata pe patru ani, in valoare totala de 78,97 miliarde de lei, din care in anul 2004 sunt alocate lucrarilor 10 miliarde de lei.

De asemenea, in acest an se va da in exploatare un depozit nou pentru evacuarea hidroamestecului de zgura si cenusa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.