Precipitatiile din Europa din ultima perioada a facut ca debitul Dunarii sa creasca, timid ce e drept, de la 1.400 de metri cubi pe secunda la peste 1.700 mc/s. Directorul general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, ne-a declarat ca -este foarte probabil ca. in doua saptamani. Reactorul 1 sa fie repus in functiune, dar in nici un caz mai devreme-.
Astfel, daca in perioada urmatoare, nivelul fluviului va creste cu cel putin 40 de centimetri, reactorul de la Cernavoda are toate sansele sa fie pornit, marcand in acelasi timp inceputul sfarsitului crizei din sistemul energetic romanesc. Concret, pentru a fi pornit, nivelul apei din bazinul de aspiratie, care asigura racirea reactorului, trebuie sa fie in jur de doi metri si jumatate. -La noi, nu atat debitul Dunarii este important, cat nivelul ei. Din momentul in care apele din bazinul de aspiratie se vor afla la cotele optime, vom da drumul la productia de energie. In acest moment, se decolmateaza bratul Dunarii care alimenteaza cu apa centrala si, in paralel, se fac unele lucrari de amenajare si la bazinul de aspiratie-, spune dl Rotaru.
Specialistii de la Nuclearelectrica -au profitat- de acesta oprire pentru a face mai multe lucrari de verificare si intretinere. Dl Rotaru este de parere ca -acesta revizie are totusi avantajul ca ne va permite sa scurtam oprirea planificata de la vara-.
In Europa Centrala si de Est, Romania este singura tara care foloseste tehnologie canadiana pentru producerea energiei nucleare. Ar mai fi totusi o exceptie, in Slovenia (din fosta Iugoslavie), care -a mers pe mana- americanior in anii *80, atunci cand a construit centrala atomoelectrica de la Krsko. In rest, in tari precum Bulgaria, Ungaria sau Polonia, a fost folosita tehnologia rusesca pentru construirea centralelor atomice. Specialistii in domeniu recunosc la unison ca tehnologia de peste ocean este superioara celei rusesti, mai ales in ceea ce priveste siguranta in exploatare. Se pare ca acesta a fost si motivul pentru care regimul comunist a ales tehnologia canadiana CANDU. O sursa din cadrul Nuclearelectrica ne-a declarat ca -specialistii romani ai vremii au nu au facut decat sa constate superioritatea tehnologiei occidentale in domeniu-. Dar cel mai solid argument a fost ca, in acel moment, centralelor nucleare rusesti le lipsea un element de securitate foarte important – o protectie de beton menita sa previna scurgerile de radiatii in caz de avarie. In plus, lui Ceausescu nu-i suradea deloc ideea sa fie in vreun fel dependent de rusi. Iar un eventual reactor rusesc ar fi creat o puternica dependenta, cel putin la nivel tehnologic.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane