Multiplele probleme si neclaritati existente in activitatea firmei din perioada in care s-a aflat la conducere Corneliu Ghetea au determinat membrii AGA sa insarcineze comisia de cenzori ca, pana la data de 20 aprilie, sa prezinte un raport complet asupra situatiei contractelor incheiate de Nitramonia cu diverse firme. Decizia AGA a fost determinata de cateva contracte incheiate de conducerea de atunci, in baza carora fabrica a livrat marfa, respectiv ingrasaminte chimice si deseuri feroase, in valoare de cateva miliarde bune, fara ca banii sa intre in contul societatii, asa cum prevedeau contractele. In aceasta situatie se afla parteneriatul Nitramoniei cu SC D&D SRL si SC Paris SRL, ambele din Halchiu. Patronii acestor firme, Gheorghe Stanciu, si, respectiv, Mihai Pecu, au reprezentat o veriga in lantul de compensare a contractului dintre Nitramonia si NPK din judetul Timis. Ultima firma este o veche colaboratoare a Nitramoniei, care a cumparat ingrasaminte ani in sir de la fabrica fagaraseana, iar plata acestora a fost efectuata dupa mari insistente. La contractul derulat in anul 1998, cand manager al Nitramoniei era Corneliu Ghetea, plata marfii s-a efectuat prin compensare cu produse de la Comtim Timisoara, carne si preparate din carne. Contravaloarea marfii ridicate de NPK de la Nitramonia, de 2,7 miliarde de lei, a fost achitata cu produse Comtim, dar nu direct, ci prin intermediul firmelor din Halchiu, Paris si D&D, care urmau sa regleze platile si prevederile contractuale, daca au existat, intre cele trei firme si Nitramonia, platind sumele respective in 1999. Nici dupa doi ani aceste sume nu au intrat in contul intreprinderii fagarasene.
Procese pentru recuperarea banilor
Gheorghe Stanciu avea de platit Nitramoniei 1,6 miliarde, iar Mihai Stanciu, alte 775 milioane de lei. Ei au fost chemati in instanta, in procese penale, de catre Nitramonia, pentru abuz de incredere, dar instanta a hotarat, prin sentinta ramasa definitiva, ca obiectul procesului nu are baze legale, cei doi fiind achitati. Pentru a-si recupera totusi banii, serviciul juridic al Nitramoniei a deschis proces civil firmelor pe care cei doi halchieni le patroneaza, proces ce se desfasoara la Tribunalul Brasov. O alta firma care nu a achitat marfa ridicata de la Nitramonia este SC Stindor SRL din Busteni, al carei patron este Mihai Staicu. Acesta trebuie sa plateasca intreprinderii fagarasene peste 700 milioane de lei pentru ingrasamintele chimice ridicate. Si Mihai Staicu a fost dat in judecata de Nitramonia, dar respectivul partener de afaceri mai este implicat intr-un proces la Ploiesti, unde a si fost arestat.
Contract pagubos si cu Neferom
O alta paguba de 1,4 miliarde a inregistrat Nitramonia in urma contractului incheiat cu o firma din Sibiu, SC Neferom SRL, careia i-a livrat deseuri feroase. Patronul sibian a eliberat pentru fierul vechi ridicat de aici o fila CEC ce nu avea acoperire in banca. Conducerea Sindicatului Nitramonia – Rompiro – spune ca responsabilii de situatiile care au dus la declinul societatii in acea perioada trebuie sa raspunda pentru faptele lor. -Vechea conducere n-a fost preocupata de bunul mers al fabricii si de aceea s-a ajuns la astfel de situatii. Mai mult ii gaseai la hotelul de la Sambata de Sus decat in fabrica. In acest mod nu se putea face treaba buna. Au fost jocuri si interese. De ce acum, din toamna trecuta, de cand este un alt director general, a inceput sa mearga activitatea in fabrica? Angajari si noi sectii puse in miscare. Recuperarea creantelor de la firmele care au ridicat marfa de la Nitramonia se putea face, daca se ocupa cineva de acele contracte. N-a fost insa timp pentru asa ceva-, spun surse de pe platforma chimica.