România și Bulgaria vor avea din 2013 un spațiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de granițele geografice, ceea ce va permite optimizarea rutelor și reducerea prețului biletelor de avion, procesul fiind parte a unui proiect UE. Uniunea Europeană a inițiat în 2004 proiectul „Cer Unic European“ (Single European Sky – SES) pentru a crea un spațiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.
Pentru preimplementare și planificarea amănunțită a proiectului, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA și BULATSA, instituția cu atribuții similare din Bulgaria, au solicitat sprijinul organismului european pentru siguranța navigației aeriene – Eurocontrol.
După finalizarea acestei etape, în 2013 va începe implementare a proiectului.
„Proiectul vizează o mai bună împărțire a sectoarelor aeriene în beneficiul tuturor, al pasagerilor, al companiilor aeriene și al tuturor jucătorilor din aviație“, a declarat Alexandru Nazare, secretar de stat în Ministerul Transporturilor într-o conferință de presă organizată de Eurocontrol după o simulare a traficului realizată de echipa implicată în proiect.
„Reorganizarea spațiului aerian dintre România și Bulgaria va genera 80 de rute aeriene noi și le va optimiza pe cele existente, care vor fi mai scurte. Aceasta înseamnă reducerea distanțelor parcuse de avioane cu 1,8 milioane de kilometri pe an, ceea ce se traduce în scăderea consumului de combustibil“, a spus Răzvan Bucuroiu, head of network operational planning în cadrul Eurocontrol.
Potrivit lui Bucuroiu, companiile aeriene care operează în cele două țări sau cele care survolează spațiul aerian în tranzit vor beneficia de reducerea costurilor operaționale cu 10 milioane euro pe an și de scăderea costurilor cu combustibilul cu 5 milioane euro pe an.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane