Home Economic-Financiar Cercetarea militara vinde tehnologii straine cu etichete romanesti

Cercetarea militara vinde tehnologii straine cu etichete romanesti

DISTRIBUIŢI

1. Sub conducerea colonelului Teodor Necsoiu, IOEL SA a vandut produse de inalta tehnologie, importate prin intermedieri, pe care a aplicat etichete ce sugerau ca sunt fabricate de institut.

2. Fostul baron al cercetarii romanesti, Lanyi Szabolcs, impreuna cu senatorul UDMR Verestoy Attila s-au asociat cu Necsoiu intr-o societate tip -capusa-, urmarind sa obtina finantare bugetara pentru proiecte pe care nu le pot realiza.

3. Produsele straine etichetate ca romanesti au intrat deja in dotarea Armatei si a SRI, de pe urma acestor tranzactii beneficiind falsul producator IOEL SA.

Impostura este una dintre principalele cauze ale metastazei care afecteaza cercetarea romaneasca. Ani de-a randul, organele -superioare-ale cercetarii romanesti (MCT sau ANSTI) au fost intoxicate (cu buna stiinta?) de tot felul de realizari si produse ale cercetarii romanesti. Realizari care nu exista decat in cataloagele prezentate atat in tara, cat si la diverse expozitii in strainatate. Principalul protagonist al acestor manipulari este colonelul Teodor Necsoiu, director general, pana anul trecut, al IOEL SA (Institutul de Optoelectronica) si membru fondator, din septembrie 2001, al SC Optoelectronica 2001 SA, alaturi de Lanyi Szabolcs (presedinte, pe atunci, al ANSTI) si Verestoy Attila, senator UDMR. In ultimii ani, o buna parte din activitatea institutului condus de colonelul Necsoiu s-a rezumat la -indigenizarea- produselor de inalta tehnologie din strainatate si prezentarea acestora ca fiind realizate de colectivul pe care-l conducea. Ba, mai mult, unele dintre ele au mai si fost vandute, si chiar omologate, de Armata sau SRI, care le-au cumparat, se pare, la un pret mai mare decat pretul de import.

-Minunile- colonelului Necsoiu

O mare parte dintre produsele de inalta tehnologie realizate de IOEL – -A high quality product by IOEL- – nu sunt altceva decat aparatura importata si apoi indigenizata, nu in sensul descifrarii componentelor, a modului de functionare, urmat de reproducerea acestuia, ci, pur si simplu, de aplicare pe acestea a etichetei IOEL, sub care unele dintre ele au fost revandute. Marturie stau zecile de cataloage, pe care colonelul Necsoiu le-a imprastiat peste tot, sa arate, vezi Doamne, ceea ce poate el, si implicit institutul pe care-l conducea, sa produca.

Se poate pune intrebarea in ce scop aceasta impostura? Pe de o parte, iti faci gloria aratand ce catalog grozav ai tu, ce tare esti, ce poti face, iar cei care au eventual putere de decizie, oameni care nu cunosc realitatea, sunt impresionati de -forta- cercetarii romanesti. Sau, pe de alta parte, ca sa obtii o finantare sau o sponsorizare trebuie mai intai sa arati ceea ce stii sa faci, prilej de etalare a catalogului, fara a mai vorbi si de aspectul pur comercial, adica vanzarea unor astfel de produse cu un mic adaos comercial.

Unul dintre aceste produse este echipamentul radiologic mobil, destinat clinicilor, spitalelor sau centrelor medicale, fabricat de IOEL SA, potrivit prospectului, sub licenta Bennett. Ce este de remarcat fata de prospectul original este ca cel al IOEL este doar traducerea in limba romana a celui al Benett, pastrand aceleasi poze cu originalul, plus mentiunea -fabricat sub licenta Benett-. Cristian Voiculescu, actualul director general al IOEL, ne-a declarat: -Este o goanga, tipica pentru colonelul Necsoiu. Noi nu am produs asa ceva, nici nu putem inca produce, iar despre licenta Benett, nici vorba. Va spun sincer ca m-am saturat de toate astea-.

Doar etichetele sunt schimbate

O alta mostra din colectia colonelului Necsoiu este oferta de fibroscoape – aparate de inspectii in gauri mici la adancime, folosite si in domeniul medicinei, la aparatele laparoscopice. -Un produs de inalta calitate al IOEL- sare in ochi pe pagina de prezentare a produsului. Adevarul este ca nici acesta nu este un produs romanesc, ci al concernului japonez Olympus Industrial. -Nu am cunostinta ca in Romania sa se fi reusit fabricarea de astfel de produse. Stiu doar ca am vandut cateva IOEL, pe vremea cand era Necsoiu director-, ne-a spus Doru Luca, dealer Olympus.

Nici domeniul laserilor medicali nu a fost uitat. O astfel de oferta de laseri biostimulatori, apartinand centrului Laser Instruments din Polonia, a fost pur si simplu copiata, inlocuindu-se -Laser Instruments- cu -Institute of Optoelectronics SA-. La randul lor, aparatele au primit viza de Romania, aplicandu-se eticheta IOEL.

Si armata romana se pare ca s-a sotat?? cu produse IOEL – aparate miniaturizate de ochire si vedere pe timp de noapte. Pe timp de noapte nu este bezna in totalitate, sunt stele pe cer, care dau ceea ce se numeste -lumina reziduala-. Aceasta este captata de niste detectori speciali, cu proprietatea de a amplifica lumina. Astfel de produse au fost cumparate de colonelul Necsoiu de la firma israeliana Ortek si de la Pilkington din Marea Britanie, li s-au dezlipit etichetele originale, aplicandu-se apoi etichete ANM 1, -marca- IOEL. Interesant este faptul ca singurul specialist din Romania apreciat ca poate realiza astfel de produse, dupa cum ne-a confirmat si Cristian Voiculescu, este George Copot, director general-adjunct al IOEL. Acesta a depus, in cadrul Programului RELANSIN 2001, in vederea finantarii, proiectul -Dezvoltarea si implementarea in fabricatie a unui sistem multifunctional de observare/fotografiere/filmare pe timp de noapte- (pozitia 6914), care a fost evaluat la 58,66 puncte, neavand nici o sansa de a obtine finantare de la AMCSIT. O va obtine insa un alt proiect – -Elaborarea tehnologiei de fabricatie a echipamentului de fotografiat/filmat, folosind un aparat de vedere pe timp de noapte-, care a intrunit 81,66 puncte. Proiectul a fost depus de Optoelectronica 2001 SA, unde actionari sunt colonelul Necsoiu si Lanyi Szabolcs, presedintele AMCSIT

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.