
Certificatul energetic pentru clădiri ar putea intra în vigoare peste două luni, după ce va exista un număr suficient de auditori, a declarat, ieri, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, la finalul ședinței de Guvern. „În două luni acest certificat va intra în vigoare, noi sperăm ca atunci să avem suficient de mulți auditori pentru a face acest lucru. De asemenea, ministerul a achiziționat două programe care vor permite introducerea unor date legate de locuință și deci obținerea rapidă a acestui certificat“, a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului.
Udrea a explicat că România trebuia să implementeze acest certificat de la 1 ianuarie 2010, dar încă nu a intrat în atenția Comisiei Europene, și speră ca acest lucru să nu se întâmple nici până la momentul când certificatul va deveni obligatoriu.
Prin certificatul energetic, potențialul cumpărător sau chiriaș este informat asupra performanței energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum și iluminat, dar și asupra eficienței energetice a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică, în funcție de consumul total anual specific de energie.
Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C și D având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum și iluminat peste 200 kWh/m2 an.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii și se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.