Majoritatea centralelor externalizate din cadrul Termoelectrica au preturi de producere peste pretul national de referinta de 800 000 lei/Gcal, fiind unitatile de productie cu cele mai mari costuri. Pretul real rezultat dupa aplicarea tarifelor de distributie si furnizarea ajunge astfel de la 917 600 lei/Gcal la Iasi la 2 014 000 lei/Gcal la Calafat. Cum diferentele dintre pretul national de referinta ( PNR) si cele reale pe plan local sint subventionate de la bugetele locale si cel al statului este evident ca eforturile Consiliilor Locale pentru asigurarea subventiilor sint substantiale. Aceasta cu atit mai mult cu cit odata iesite din structura Termoelectrica aceste unitati energetice nu mai sint subventionate din alte capacitati de producere a energiei mai performante. Sumele necesare subventionarii pretului energieie eltermice destinatwe populatieie sint asigurate in proprtie de 55% de la bugetul local si de 45 % de cel al statului.
Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca a anuntat deja ca autoritatile locale au nevoie de suplimentarea cu circa 3 000 miliarde lei a sumelor destinate subventionarii energiei termice in perioada de iarna. Aceasta suplimentare ar urma sa se realizeze la cea de-a doua rectificare bugetara ce ar putea fi operata pina la sfirsitul acestei luni.
Cu toate ca bugetele locale nu dispun de suficiente resurse pentru asigurarea subventiilor cea mai mare parte a primarilor ce au primit in administrarea centralele externalizate din termolectrica se codesc sa aplice un pret pe plan local pentru populatie mai mare decit pretul national de referinta. Exceptie fac localitatile Zalau si Bacau unde Consiliile Locale au aprobat un pret al gigacaloriei ce urmeaza a fi suportat de populatie de 1 060 000 lei/Gcal si respectiv 1 237 000 lei/Gcal inclusiv TVA ( fata de 800 000 lei?Gcal pretul national de referinta). Primarul Bacaului Dumitru Sechelariu, ne-a declarat ca deja asa cum si-a facut calculele Consiliul Local jumatate din populatia racordata la sistemul centralizat de termoficare va plati acest pret mai ridicat pentru energia termica restul urmind sa beneficieze deprevederile Ordonatei 121/2002 privind ajutorul acordat de stat familiilor cu venituri reduse pentru incalzire.
Majoritatea primarilor insa, care au preluat in administrare centralele externalizate din Termoelectrica sustin ca cel putin in aceasta iarna populatia va plati pretul national de referinta o eventuala decizie de modificare urmind sa se ia dupa aceasta perioada considerata ca fiind de proba. De altfel fiind abia la inceput de drum in ceea ce priveste administrarea unor capacitati de producere a energiei, multi dintre primari sint inca nelamuriti in privinta gradului de libertate pe care il au pe plan local. De exemplu la Brasov autoritattile locale nu stiau ca au posibilitatea, pe baza autonomiei locale, a stabilirii unui pret pe plan local pe care sa-l suporte populatia peste nivelul de 800 000 lei/Gcal. In alte zone desi sint constienti ca nu dispun de suficienti bani pentru asigurarea in totalitate a subventiilor, primari nu isi permit sa stabileasca un pret pentru energia termica mai mare ca cel national de referinta de teama ca nu vor mai incasa banii de la populatie. – Populatia abia are bani sa plateasca la nivelul de 800 000 lei/Gcal- recunosc oficialii locali de la Suceava, la fel ca si cei din Arad, Brasov si Vaslui.
In aceste conditii deja oficialii locali isi fac planuri privind modalitatie de a diminua costurile productaorilor. La Vaslui de exemplu exista un program de reconversie a a doua grupuri de pe pacura pe gaz metan. – Trecind pe gaz pretul de producere va scadea de la circa 1 300 000 lei/Gcal cit este in prezent la 750 000 lei/Gcal-, ne-au precizat oficialitatile locale.
Iarna 2002 – 2003 reprezinta o premiera pentru functionarea sistemului centralizat de termoficare avind in vedere ca 16 sucursale si unitati ce produc cu preponderenta energie termica au fost trecute in administrare locala. Astfel, Termoelectrica a ajuns sa asigure numai 23% din totalul productiei de energie termica fata de circa 40% cit reprezenta productia acesteia inainte de externalizare. Fiind vorba de primul an de functioanre separata aceste centrale externaklizate au beneficiat de o sema de facilitati financiare precum si de sprijin din partea statului in asigurarea banilor pentru achizitia de combustibili. Aminitim ca in cazul acestor capacitati Guvernul a aprobat inghetarea datoriilor istorice si scutirea de la plata penalitatilor si majorarilor de intirziere catre bugetul statului si catre Termoelectrica.
De asemenea pentru constituirea stocurile de combustibili s-au acordat in avans subventii de 2000 miliarde de lei. In acelasi timp statul a garantat pentru angajarea unui imprumut de 120 milioane de dolari, bani ce vor fi utlizati pentru alimentarile ritmece cu combustibil a acestor centrale. Una peste alta in acesta iarna centralele trecute in administrare locala se vor descurca. Problemele majore vor incepe din primavara viitoare cind se va vedea exact cit din contravalorea energiei furnizate vor reusi sa incaseze de la populatie. Avind in vedere insa ca 2003 este an preelectoral s-ar putea ca si in iaran viitoare Guvernul sa se dea peste cap pentru a asigura o functionare fara incidente a acestor unitati.