Constituirea stocurilor de combustibili la nivelul centralelor transferate din structura Termoelectrica in subordinea autoritatilor locale se va realiza prin alocarea in avans a circa 2.000 miliarde de lei de la buget, reprezentand subventia pentru populatie. Asigurarea surselor financiare pentru constituirea stocurilor de combustibili la nivelul acestor centrale reprezinta o prioritate, in acest sens fiind promovata Ordonanta de Urgenta 78/13 iunie 2002, care prevede, printre alte masuri, acordarea in avans a subventiilor din bugetele locale prin transfer de la bugetul de stat. Efortul financiar total in vederea asigurarii combustibililor in iarna 2002-2003, pentru centralele externalizate din structura Termoelectrica, este estimat la circa 8.000 miliarde de lei. Banii urmeaza a fi asigurati din surse proprii, credite bancare cu sau fara garantia statului si din subventii. Reprezentantii MAP au declarat ca se incearca obtinerea de credite inca din aceasta luna pentru a se putea achizitiona combustibilii la preturi mai avantajoase.
Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a atras atentia la videoconferinta de saptamana trecuta asupra necesitatii urgentarii finalizarii procesului de preluare a termocentralelor si asigurarii din timp a combustibilului necesar pentru iarna 2002/2003 pentru toate unitatile de producere a energiei din subordinea autoritatilor locale. Situatia stocurilor la ora actuala indica diferente majore de la un judet la altul, variind intre 40 si 90% din necesar.
Daca in cazul centralelor transferate din structura Termoelectrica, in cea mai mare parte, situatia aprovizionarii cu combustibili este mai buna, ca in anii precedenti, nu acelasi lucru se poate spune de restul centralelor aflate in subordinea consiliilor locale. Un exemplu este judetul Braila, unde la termocentrala din Chiscani nivelul stocurilor este de numai 1.028 tone fata de un necesar estimat de 200.000 de tone. Probleme sunt si la Zalau, unde autoritatile locale s-au plans ca centrala a fost preluata cu stocuri de pacura si de carbune aproape zero. In prezent, la centralele externalizate din Termolectrica sunt asigurate cantitati de carbune reprezentand 220.000 tone in cazul CET Oradea I, 10.000 tone – CET Oradea II, 150.000 tone – CET Brasov, 280.000 tone – CET Arad, 20.000 tone – Sucursala Timisoara, 240 000 tone – CET Bacau, 90.000 tone – CET Iasi, 120.000 tone – CET Suceava. In acelasi timp, exista stocuri de 1,4 milioane tone pacura la CET Pitesti si 8 milioane tone pacura la Timisoara.
Ministrul Cozmanca a precizat ca este necesar ca prevederile Ordonantei de Urgenta 78/13 iunie 2002 privind trecerea CET-urilor in subordinea autoritatilor locale sa fie aplicate cat mai curind. Conform actului normativ, termocentralele externalizate din structura Termoelectrica trebuie inscrise la Registrul Comertului, ca societati comerciale sub autoritatea consiliilor locale in termen de 10 zile de la data publicarii actului normativ, adica cel tarziu pana la jumatatea acestei luni. Transferul se realizeaza prin preluarea integrala de catre pasivele si activele inregistrate de aceste entitati la data de 31 mai 2002. De asemenea, actul normativ prevede masuri de asanare financiara a noilor entitati, precum diminuarea capitalului social initial cu valoarea pierderilor inregistrate pana la sfarsitul lunii mai, in timp ce creditele angajate pentru modernizari si retehnologizari vor fi rambursate de Termoelectrica, urmand a se incheia pe cotele aferente fiecarei entitati grafice de esalonare. Cu alte cuvinte, Termoelectrica va plati ratele creditelor urmand sa isi recupereze banii in baza unor grafice incheiate cu societatile ce au beneficiat de astfel de imprumuturi. Este cazul sucursalelor Iasi si Suceava, unde au fost angajate credite de 22 milioane de dolari si, respectiv, 15 milioane de dolari pentru retehnologizare. Aceeasi ordonanta stipuleaza ca pentru realizarea lucrarilor de modernizare si retehnologizare a centralelor de sub autoritatea consiliilor locale se pot aloca sume de la bugetul de stat in conformitate cu programele de investitii aprobate.